speelgoed 2 jaar

50x Tof speelgoed voor peuters

Ben jij op zoek naar tof speelgoed voor een peuter van 2 jaar of 3 jaar oud? Dan zit je hier goed. Ik heb 50 toffe items op een rijtje gezet voor ieder budget. En bijna al het speelgoed is verantwoord: duurzaam, open ended of op een andere manier goed voor de ontwikkeling van peuters.

1. Modu

Modu is ontzettend tof duurzaam speelgoed dat zorgt voor actief spel. Het bestaat uit blokken gemaakt van EVA-foam en (100% recyclebare) kunststof staven en wielen. Door middel van de staven kun je de blokken met elkaar verbinden en zo fantastische bouwwerken creëeren. Het nodigt kinderen uit tot rollen, racen, klimmen en springen. Bewegen dus! Modu is leuk voor kinderen vanaf 6 maanden tot zeker 6 jaar.

2. Duplo

Wie kent het niet? Kunststof bouwstenen waar peuters van alles van kunnen maken. Een soort lego, maar dan veel groter en dus geschikt voor jongere kinderen (12 maanden tot 5 jaar). Het mooie van Duplo is dat het onverwoestbaar is. Het gaat generaties lang mee. Je kunt dit dus ook heel goed tweedehands op de kop tikken.

speelgoed 2 jaar

3. Tiptoi

Tiptoi is een speel- en leersysteem bestaande uit speciale boeken en een elektronische pen. Met de pen kunnen kinderen tekst of plaatjes aanstippen waarna ze geluiden of tekst te horen krijgen. Voor peuters zijn ‘De avonturen van Nijntje’ en ‘Bij ons thuis’ hele leuke boeken. Als ze wat ouder zijn, kun je de collectie aanvullen met boeken als ‘Mijn grote wereldatlas’ en ‘De wereld van muziek’.

speelgoed 3 jaar
Bron foto

4. Playmags

Dit is het favoriete speelgoed van mij en mijn peuter. Het zijn magnetische schijven waar je heerlijk mee kunt bouwen. Het bouwen gaat vrij snel en eenvoudig. Ons favoriete bouwwerk is een kasteel. Ik zou zeggen dat een set van 60 het minimale is om er écht lekker mee te kunnen spelen. Mijn ervaring is dat je Playmags het goedkoopst aanschaft via Amazon.

speelgoed 3 jaar

5. Kinetic sand

Kinetic sand is heel bijzonder zand. Ik zou zeggen dat het tussen zand en klei in zit. Het blijft goed bij elkaar waardoor je er binnen mee kunt spelen zonder dat je huis meteen een zandbak wordt. Je kunt er figuurtjes mee maken, maar voor peuters is het ook heerlijk om er lekker met hun handen doorheen te woelen. Zo wordt het sensopatisch spel. Fijn om prikkels te verwerken na een drukke dag. Maar bovenal gewoon heel leuk! 2,5 Kilo is een mooie hoeveelheid om mee te beginnen.

6. Speelbak

Een speelbak of play tray is een bak waar je verschillende materialen in kunt doen. Het bovengenoemde kinetic sand is een mooi voorbeeld, maar denk ook aan (gekleurde) rijst, gedroogde linzen, macaroni, havermout en mais. Hier kun je voorwerpen aan toevoegen zoals schepjes, lepels en bakjes, maar ook auto’s, speelfiguren of materialen uit de natuur. Je kunt eventueel evvoor een thema kiezen zoals herfst, boerderij of strand. Spendeer niet teveel tijd aan de vraag wat een peuter hier mee kan doen, maar probeer het gewoon is! De meeste peuters zijn hier behoorlijk lang zoet mee.

Je hebt prachtige speelbakken van Grapat en Grennn, maar als je dit eerst eens uit wil proberen voordat je een grote uitgave doet, kun je ook gebruik maken van een ovenschaal, dienblad of springvorm.

7. Schommel

Een schommel is heerlijk voor kinderen. Wist je dat schommelen ook een hele effectieve manier is om prikkels te verwerken? Als jouw kind hier baat bij heeft, kun je ook eens kijken naar een sensorische schommel. Hier kunnen kinderen zachtjes in schommelen, maar ook gewoon lekker in wegkruipen.

8. Wand klimrek

Peuters willen bewegen. Veeeeeel bewegen. Het is belangrijk om ze hier de mogelijkheid voor te bieden. Nu kun je natuurlijk iedere dag even lekker buiten fietsen en rennen, maar hoe tof is het om binnen gewoon een wand klimrek op te hangen? Super goed voor de motoriek ook!
Tip: kijk naar klimrekken die gemaakt zijn om mee te sporten. Die zijn over het algemeen goedkoper dan varianten speciaal voor kinderen (zoals de prachtige klimrekken van Kaos).

Bron foto

9. (Loop)fiets

Dit vind ik eigenlijk een onmisbaar item voor een peuter. Een fijne (loop)fiets. Voor een 2-jarige zou ik kiezen voor een loopfiets die je om kunt bouwen van een 3-wieler naar een 2-wieler. Bijvoorbeeld van het merk Trybike. Voor een 3-jarige kun je kiezen voor een 2-wieler met of zonder trappers. Wij hebben goede ervaringen met de Retro Rider van Bandits&Angels.
Wist je dat steeds vaker het advies wordt gegeven om van een loopfiets met 2 wielen direct over te stappen naar een fiets met trappers zónder zijwieltjes? Het moeilijkste van leren fietsen is evenwicht bewaren en dat hebben kinderen die goed overweg kunnen met een loopfiets met 2 wielen al onder de knie.

speelgoed 2 jaar

10. Step

Een step is ontzettend goed voor de motorische ontwikkeling. Voor een peuter zou ik een step met 3 wielen aanraden. De bekendste zijn de Mini Micro steps, maar kijk ook eens naar de steps van Decathlon en Puky. Die zijn wat lager geprijsd.

11. Spelletjes

Spelletjes! De peuterfase is een hele leuke leeftijdsfase om samen echt spelletjes te gaan spelen aan tafel. Je leert je kind op een leuke manier op zijn beurt wachten, spelregels volgen en met veel spelletjes ook tellen. Daarnaast zorgt het automatisch voor wat quality time met de peuter. Ik ben zelf enorm van de serie van Haba: Mijn eerste spellen. En in het bijzonder van ‘Eerste boomgaard’. Maar er is nog veel meer leuks. Denk aan Was-da-na?, Rupsje Nooitgenoeg kleurenspel, Ik Leer Vormen en Kleuren en natuurlijk memory.

speelgoed 2 jaar

12. Dokterskoffertje

Een dokterskoffertje nodigt uit tot rollenspel wat weer goed is voor het inbeeldingsvermogen en de creativiteit van kinderen. Ik vind zelf de grote houten koffer van Small foot prachtig, maar er zijn ook leuke varianten te vinden bij de Hema en Intertoys.

13. Playmobil

Playmobil is ook een klassieker op de lijst. Het heeft wat overeenkomsten met Duplo, maar is wat minder gericht op bouwen en wat meer op fantasiespel. Voor jonge peuters zou je voor Playmobil 1.2.3 kunnen kiezen. Voor ouders peuters is de ‘gewone’ Playmobil al heel leuk.

14. Verkleedkleren

Verkleedkleren prikkelen de fantasie en creativiteit van kinderen. Je kunt kant-en-klare verkleedkleren aanschaffen, maar wat oude hoeden, sjaals, brillen, kettingen en schoenen zijn ook al ontzettend leuk. Het maakt niks uit als deze (veel) te groot zijn. Stop alles in een kist en laat je kind zichzelf lekker aankleden zoals hij/zij dat wil.

15. Voorleesboeken

Voorleesboeken mogen natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. Ontzettend goed voor de taalontwikkeling én gewoon heel leuk. Een kleine selectie uit mijn favorieten: de muziekboekjes van Paco, Coco kan het, Gruffalo, We hebben er een geitje bij, Boer Boris, Mama kwijt, Laat mij maar even (van Lois Kruidenier), Gewoon zoals je bent, Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft en Draakje Vurig (voor gevoelige kinderen met een sterke wil).

16. Houten treinbaan

Een treinbaan! Altijd leuk. Mooie merken zijn BRIO, Eichhorn en ook Ikea. Die laatste is een prima, betaalbaar alternatief voor de eerdergenoemde duurdere merken. Het leuke is dat eigenlijk alle merken op elkaar passen. Je kunt dus verschillende merken combineren.

17. Wobbel

Een balansbord is een gebogen, brede, houten plank. Kinderen kunnen hier van alles mee. Er vanaf glijden, er lekker een boekje in lezen of écht ‘wobbelen’. Wobbel is het bekendste merk, maar er zijn ook andere merken zoals Bandits&Angels, We-rock! en Kinderfeets. Ik zou aanraden om, ook voor jonge kinderen, het gewone formaat te nemen (en niet de starter). Daar hebben ze het langst plezier van.

Bron foto

18. Puzzels

Puzzelen is goed voor de fijne motoriek van kinderen, maar ook voor het ruimtelijk inzicht. Hoeveel stukjes een peuter aankan varieert enorm. Voor sommige peuters zijn 2 stukjes al heel moeilijk, terwijl andere peuters met gemak een puzzel van 24 stukjes maken. Vind je het moeilijk om het niveau in te schatten? Koop dan een doosje waar meerdere puzzels met verschillende niveaus inzitten (4, 6, 9 en 12 of 6, 9, 12 en 16 stukjes). Bijvoorbeeld van het merk Mudmuppy.

19. Way to play

Way to play zijn flexibele, rubberen wegdelen waar kinderen zelf wegen van kunnen bouwen. Het leuke aan Way to play is dat de wegdelen nat en vies kunnen worden. Je kunt er dus ook mee spelen in bad (op de rand) of in de modder. Als je er een takje onder legt is, heb je een bobbel of drempel in de weg en als ze vies zijn, stop je ze gewoon in de vaatwasser. Way to play is gemaakt van duurzame materialen.

20. Voertuigen

Voertuigen zijn vaak een hit! Denk aan een graafmachine, een bulldozer, een shovel, een brandweerwagen of een vuilniswagen. Ik vind de vuilniswagen van Kid’s concept en de brandweerwagen van Tender Leaf Toys heel tof.

21. Stapelstein

Ze zijn niet goedkoop, maar wel super gaaf. Je kunt van alles met deze stapelstenen. Je kunt er overheen lopen, er torens mee bouwen én erin wiebelen/balanceren. Ze zijn ontzettend stevig (belastbaar tot 180kg).

Bron foto

22. Knutselspullen

Knutselspullen komen altijd wel van pas. Mijn tips: huidskleur waskrijtjes van Colour me, (kartel)scharen, stempels en Stockmar verf.

Bron foto

23. (Grapat) loose parts

Ik ben echt mega enthousiast over spelen met loose parts/mandala pieces. Kinderen kunnen er prachtige patronen van maken, maar ook sorteren, tellen of de loose part gebruiken in ander fantasiespel (geld, eten voor de pop etc.). De mooiste en bekendste zijn van Grapat, maar ook op Etsy vind je prachtige sets.

Bron foto

24. Speeldieren

Speeldieren zijn heel geschikt voor fantasiespel. Mijn favoriete merken zijn Holztiger, Ostheimer en Schleich. De speeldieren van Ostheimer zien er prachtig uit en hebben zachte kleuren. De dieren van Holztiger hebben wat fellere, hardere kleuren. Het leuke aan de dieren van Holztiger is dat je ze goed kunt stapelen. De dieren van Schleich zijn van kunststof en zijn het meest realistisch.

25. Makedo

Makedo is een merk dat maar weinig ouders kennen. En dat is jammer! Met Makedo kun je bouwen met karton. Ze hebben onder andere zaagjes, schroeven en schroevendraaiers. Zo maak je van een kartonnen doos of eierdoos de leukste objecten.

Bron foto

26. Watertafel

Een watertafel is heerlijk speelgoed op mooie dagen. Goed voor uren speelplezier. Hoewel ik niet geen enorme fan ben van dit merk (allemaal plastic speelgoed in schreeuwerige kleuren), zou ik tóch een watertafel van Little Tikes aanraden. Deze zijn gewoon super stevig en gaan lang mee.

speelgoed 2 jaar
Bron foto

27. Pittenzakjes

Pittenzakjes zijn typisch open-ended speelgoed. Je kunt er zó ontzettend veel mee. Je kunt ze van een afstandje in een mand werpen of je kunt een zakje op je hoofd leggen en zo een stukje proberen te lopen. Gooien en vangen zijn met pittenzakjes makkelijker voor peuters dan met een bal. Kijk eens op Instagram voor mooie exemplaren. Als je zoekt op #pittenzakjes, vind je verschillende kleine ondernemers die pittenzakjes maken van mooie stoffen.

speelgoed 2 jaar

28. Poppenhuis

Sommige peuters houden wel van wat kleiner/fijner spel. Dan kan een poppenhuis heel leuk zijn. Petit Amélie heeft een heel mooi naturel houten poppenhuis (Plantoys ook als je een groot budget hebt), maar het is ook heel leuk om zelf een oud poppenhuis te pimpen! Ik zou een poppenhuis nog niet aanbieden aan peuters die nog heel ruw spelen en nog met van alles willen gooien en smijten. Dat is zonde.

Bron foto

29. Garage

Heb jij een peuter die ontzettend van autootjes houdt? Denk dan ook eens aan een speelgoed garage. Er zijn heel veel mooie varianten verkrijgbaar. In mijn ervaring doet een garage met een lift het altijd erg goed.

Bron foto

30. Zandbak

De zandbak mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Hier kun je echt jaren plezier van hebben. Kies voor een zandbak die je af kunt sluiten (tegen kattenpoep en ander viezigheid). Zo’n blauwe schelp is prima!

speelgoed 2 jaar

31. Hamertje tik

Hamertje tik is heel goed voor de fijne motoriek. Er zijn grofweg 2 varianten verkrijgbaar: My first-hamertje tik van plastic en écht hamertje tik met metalen spijkertjes. Voor de tweede verjaardag is waarschijnlijk een plastic variant fijn, maar voor een derde verjaardag zou ik voor de variant met échte spijkertjes kiezen.

Bron foto

32. Badstiften

Met badstiften of badkrijtjes kunnen kinderen kleuren in bad. Hoe leuk is dat?! En nog leuker is dat het binnen no-time is schoongemaakt. Doekje erover en klaar.

Bron foto

33. Knikkerbaan

Weer een echte klassieker: knikkerbanen. Waar jonge peuters het heel leuk vinden om telkens weer de knikker op de baan te leggen die jij hebt gebouwd, vinden oudere peuters het leuk om de knikkerbaan zélf te bouwen. Let wel even op het formaat van de knikkers. Kleine knikkers zijn best gevaarlijk. Zelf raad ik de knikkerbanen van Haba (Kullerbü) en de knikkerbanen van Hubelino aan. Die laatste past op Duplo.

Bron foto

34. Magnetibook

Dit is ideaal speelgoed voor onderweg. In de auto, in een restaurant, in de caravan, op visite… Een Magnetibook is een doosje met aan de ene kant een magneetbord en aan de andere kant kleine magnetische figuurtjes. Janod heeft een hele serie Magnetibooks. Hier zitten ook kaartjes bij. Kinderen kunnen dan de plaatjes op de kaartjes namaken met de magneetjes. Hema heeft soortgelijke magnetische speelsets.

Bron foto

35. Smartmax: speelgoed 2 jaar

Dit is een fantastisch cadeau voor een 2-jarige. (Voor een 3-jarige zou ik zelf eerder Playmags of Magnatiles kiezen, omdat ze daar langer mee zullen doen.) Smartmax is magnetisch constructiespeelgoed voor jonge kinderen. De basisset bestaat uit ballen en staven, maar ze hebben ook sets met voertuigen en dieren.

speelgoed 2 jaar

36. Gereedschap

Peuters willen veel nadoen. Als jij wel eens klust, is de kans groot dat je peuter dat ook wil. Zelf. Een gereedschapskoffer is dan ook een erg leuk cadeau. De gereedschapskoffer van Egmont toys is heel mooi om mee te spelen. Toolkid en Kids at work hebben écht gereedschap voor kinderen. Gereedschap waar je écht mee kunt klussen. Het is afhankelijk van de leeftijd en motoriek van je peuter wat het meest geschikt is.

Bron foto

37. Tafeltent

Kinderen houden van tenten/hutten. Nu kun je aan de slag gaan met tafelkleden en lakens, maar een échte tafeltent is wel erg leuk en makkelijk. Dan staat je tent binnen no-time én hij glijdt niet weg. Tafeltenten kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Doe vooral eens een rondje Pinterest.

speelgoed 2 jaar
Bron foto

38. Poppendrager

Het perfecte cadeau voor poppenmoeders én vaders! Mooie poppendragers vind je bij Studio Billie, Konges Slojd, Limas en Lenny Lamb.

Bron foto

39. Muziekinstrumenten

Denk hier even over na voordat je dit koopt, want dit ga je horen hoor! Veel en hard. Maar peuters vinden muziek/geluid/herrie maken heerlijk. Leuke muziekinstrumenten voor peuters zijn: een xylofoon, een tamboerijn, een trommel, een ratel, een (schuif)fluit een mondharmonica. Het drumstel van Play Toys is ook heel tof. En hoewel het misschien geen echt muziekinstrumentje is, vallen muziekdoosjes vaak ook goed in de smaak.

Bron foto

40. Busy board

Wil je dat je peuter zichzelf een tijdje bezighoudt? Maak dan een busy board! Pinterest staat vol met toffe ideeën. Je kunt ze ook wel kant-en-klaar kopen (bijvoorbeeld via Etsy), maar de zelfgemaakte zijn vaak nóg leuker. Tik een plank hout op de kop en doe een rondje zolder/kringloop/bouwmarkt. Een busy board hoeft echt niet duur te zijn!

speelgoed 2 jaar

41. Speelzijde

Dit is weer zo’n mooi voorbeeld van open ended speelgoed. Zijden doeken zijn ontzettend veelzijdig. Ze worden gebruikt als poppendeken, als verkleedkleren, als cape, om spulletjes onder te verstoppen, als ondergrond van spel (een groene doek als gras bijvoorbeeld), als vlieger… Niet goedkoop, maar wel heel tof! Een bekend en goed merk is Sarahs Silks.

Bron foto

42. Speelkeukentje

Ik zou bij een speelkeukentje bijna willen zeggen: succes gegarandeerd. Wij gaven onze peuter een speelkeukentje toen hij 15 maanden oud was en sindsdien is er iedere dag mee gespeeld. Er zijn onwijs veel verschillende keukentjes verkrijgbaar. Kijk even goed naar de hoogte van het keukentje (t.o.v. de lengte van je peuter) en kies verder ook gerust een keukentje die mooi bij je interieur past.

speelgoed 2 jaar

43. Voetbal

Voor jonge peuters zou ik zo’n goedkope, plastic bal aanraden. Waarom? Die zijn heel licht waardoor de bal zonder veel moeite weg te schoppen of gooien is. Voor wat ouders peuters kun je een mooie, leren bal uitkiezen die je zelf op kunt pompen. Zo’n bal gaat jaren mee.

speelgoed 2 jaar

44. Trampoline

Een trampoline is heel leuk buitenspeelgoed en super goed voor de grove motoriek. Een grote, ingegraven trampoline zal het langst meegaan. Die blijft jaren leuk. Een kleine trampoline met veiligheidsnet is een prima alternatief als je niet zoveel ruimte of een beperkt budget hebt.

45. TIMIO

TIMIO is een interactieve audio- en muziekspeler voor kinderen zonder beeldscherm. Kinderen kunnen heel simpel een magnetische disk op de TIMIO leggen en vervolgens genieten van liedjes en verhaaltjes. Bij een startersset zitten 5 disk, maar er zijn ook nog 4 uitbreidingssets verkrijgbaar. De TIMIO kun je goed inzetten op momenten waarop je wil dat je peuter zichzelf even vermaakt.

Bron foto

46. Kralen rijgen

Kralen rijgen is super goed voor de fijne motoriek. Als tip wil ik meegeven om op zoek te gaan naar een rijgset waarbij de veter een lang/groot plastic stukje aan het uiteinde heeft. In ieder geval langer dan de kralen breed zijn. Snap je het nog ;)? Dit maakt het rijgen veel makkelijker. Voor oudere peuters kun je ook een stopnaald met draad gebruiken.

47. Grimm’s regenboog

Ik vind al het speelgoed van Grimm’s mooi, maar de regenboog blijft toch mijn favoriet. Dit is typisch open ended speelgoed. Je kunt er torens mee bouwen, maar ook knikkerbanen, huisjes voor speelfiguren, mooie figuren, bruggen en tunnels voor auto’s en nog veel meer. Benieuwd wat je er allemaal mee kunt? Bekijk dan eens wat filmpjes op YouTube (zoek op Grimm’s rainbow).

48. Pop

Spelen met poppen is goed voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast kunnen kinderen met poppen ook goed verschillende situaties naspelen en deze gebeurtenissen zo verwerken. Overweeg eens om een pop met een andere huidskleur te kopen. Bijvoorbeeld van het merk Miniland of Olli Ella (de Dinkum dolls).

49. Zitzak

Wist je dat zitzakken heel kalmerend werken? Een zitzak biedt een kind diepe druk op een groot deel van zijn/haar lichaam. Een zitzak is een hele fijne plek om na een drukke dag een boekje te lezen, naar een luisterverhaaltje te luisteren of om een filmpje in te kijken. Een waterafstotende zitzak is natuurlijk fijn met kinderen die knoeien, maar een zitzak van zacht materiaal is veel rustgevender. Wij hebben goede ervaringen met het merk Terapy (model Elly).

50. Montessori schroefbord

Dit is zo leuk voor wat oudere peuters! Ontzettend goed voor de fijne motoriek. Mooie schroefborden vind je via Amazon en Etsy.

Bron foto

Wat is het favoriete speelgoed van jouw peuter? Laat je het weten in de reacties?

Meer tips en inspiratie? Neem dan ook een kijkje bij mijn andere blogs.

De links in dit artikel die verwijzen naar Bol.com, zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage van de aankoopprijs ontvang, terwijl jij niks extra betaalt. Ik heb alleen affiliate links toegevoegd als ik daadwerkelijk van mening was dat je daar een goed product voor een goede prijs kunt kopen.

Scroll naar boven