basisbehoeften

De 3 basisbehoeften van je kind

In de motivatiepsychologie wordt over de 3 psychologische basisbehoeften van mensen (en dus ook van kinderen) gesproken: relatie, competentie en autonomie. Alleen als aan al deze behoeftes is voldaan, zou een kind zich kunnen ontplooien. Ik vind dit een hele mooie theorie en ga ik deze blogpost verder in op hoe je als ouders aan deze 3 basisbehoeften van je kind kunt voldoen.

Relatie

Voor een kind is het belangrijk dat hij voelt dat hij geliefd is en gewaardeerd wordt door de mensen om hem heen. En vooral door jou als ouder. Hier kun je als ouder voor zorgen door liefdevol en betrokken te zijn. Laat je kind weten dat je er altijd voor hem bent. Troost je kind als dat nodig is. Zorg ervoor dat je écht luistert naar wat je kind te vertellen heeft en vraag dan ook eens door. Doe wat je zegt, zodat je kind weet dat hij je volledig kan vertrouwen. Geef af en toe een specifiek en welgemeend compliment. En zijn er conflicten? Los die dan samen op.

Competentie

Voor je kind is het ook belangrijk om het gevoel te hebben dat hij bepaalde taakjes succesvol kan uitvoeren, onafhankelijk van anderen. Hierdoor ontwikkelt je kind zelfvertrouwen. Als ouder kun je hiervoor zorgen door je kind te motiveren om (haalbare) uitdagingen aan te gaan. Dingen die je kind in eerste instantie eng of moeilijk lijken, maar waarvan jij denkt dat je kind het misschien wel zou kunnen. Denk aan het klimmen op een bepaald klimrek en het bestellen van een eigen drankje in een restaurant. Zorg dat je tijdens die uitdaging wel beschikbaar bent voor hulp en ondersteuning, maar niet teveel en te snel ingrijpt. Geef bijvoorbeeld eerst alleen een tip.

Autonomie

Tenslotte hebben kinderen behoefte aan autonomie. Vrijheid om zelf te bepalen wat ze doen. Om hier als ouder aan te voldoen, moet je je kind respecteren en serieus nemen. Laat je kind wat vaker meebeslissen en vooral lekker zelf ontdekken. Hoe erg is het als je kind geen jas aan wil, terwijl het buiten koud is? Hij zal vanzelf ervaren dat die jas misschien toch geen gek idee was. En hoe erg is het als je kind een outfit uitkiest die niet zo goed bij elkaar past?

Scroll naar boven