heel boos worden op je kind

(Heel) boos worden op je kind

Jij wordt ongetwijfeld wel eens boos op je kind(eren). Ik ook. Boosheid is een hele normale emotie. Iedereen is wel eens boos. De vraag is wat deze emotie doet met jouw gedrag. Hoe jij je boosheid uit. Loop je weg? Begin je te schreeuwen? Doe jij je kind wel eens fysiek pijn? Ga je slaan met de deuren? 

Waarom wordt je boos?

Laten we eens beginnen met de vraag waarom je eigenlijk boos wordt. Je wordt niet boos op je kind door wat hij/zij doet. Het zijn jouw gedachten die je boos maken. Jouw interpretatie van de situatie. Die gedachten kunnen bijvoorbeeld zijn: “Waarom maakt hij het me nou altijd zo moeilijk?!”, “Hij luistert ook nooit!”, “Ik moet wel boos worden om de regels duidelijk te maken.” of “Ik kan na deze drukke dag écht even geen gezeur meer hebben.”

Het effect op je kind

Dat jij af en toe boosheid voelt, is, zoals ik eerder ook al aangaf, helemaal niet erg. Hoe jij je boosheid uit is wel heel belangrijk. 

Allereerst is boos worden op je kind helemaal niet nuttig. Veel ouders hebben de overtuiging dat dit kinderen helpt om de regels en grenzen duidelijk te maken. Dat het kinderen helpt om zich aan de regels te houden. We weten inmiddels echter dat dit niet zo is. Zodra jij boos wordt op je kind, komt de boodschap helemaal niet meer over. Je kind zal schrikken van jouw reactie en waarschijnlijk stoppen met het ongewenste gedrag, maar je kind zal hier niet van leren waaróm zijn gedrag niet oké is en wat hij de volgende keer in een dergelijke situatie moet doen. Op de korte termijn kan het dus best effectief zijn, maar op de lange termijn niet.

Daarnaast kan jouw boze reactie negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van je kind met zich meebrengen. Het kan zorgen voor een negatief zelfbeeld, een onveilige hechting of het kopiëren van jouw (agressieve) gedrag.

Voorkomen dat je écht boos wordt

Eerder in deze blogpost vertelde ik je al dat het eigenlijk jouw gedachten zijn die je boos maken. Zodra je inzicht hebt in jouw triggers en overtuigingen, kun je ze gaan veranderen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf als je kind niet luistert: “Hij maakt het mij niet moeilijk, maar heeft het moeilijk.”, “Ik ben de volwassene dus ik moet rustig blijven.” of “Natuurlijk kan ik dit aan. Ik blijf gewoon rustig.”

Die nieuwe gedachten kunnen vervolgens je gevoel positief beïnvloeden en dat zal je terugzien in je gedrag. Je zal merken dat je makkelijker rustig kunt blijven. En dat is vele malen effectiever. En fijner voor de sfeer en jullie relatie natuurlijk.

Toch heel boos?

Voel je die boosheid toch heel sterk opkomen? Dan kunnen de volgende 3 tips je helpen:

  1. Neem afstand. Loop even weg, neem een slokje water of sluit jezelf heel even op op de wc. Geef je kind geen time-out, maar neem zélf even een time-out.
  2. Adem in, adem uit. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het helpt echt. Adem even 10 keer heel diep in door je neus en uit door je mond. Probeer je lichaam bij iedere uitademing een beetje meer te ontspannen.
  3. Voel de boosheid. Probeer eens even goed te voelen in je lichaam waar die boosheid zit. Zijn je schouders opgetrokken? Heb je een frons op je voorhoofd? Heb je gebalde vuisten? Gespannen lippen? Heb je een hoge hartslag? Ga je lijf langs en voel waar die boosheid zit. Misschien kun je die boosheid daarna een beetje loslaten. Laat je schouders weer zakken en maak je vingers weer lang. 

Uit je slof geschoten?

Is het te laat? Heb je je kind al een flinke uitbrander gegeven? Ook dat gebeurt alle ouders wel eens. Dit is helemaal niet zo erg mits het niet te vaak gebeurt. Een exact aantal noemen is lastig, maar je weet waarschijnlijk zelf ook dat 1x per maand geen probleem is en 3x per dag echt teveel. 

Kom nu eerst even tot rust. Wat heb je daarvoor nodig? Even tijd voor jezelf? Even een goede maaltijd? Een to-do lijstje maken? Bellen met een vriendin of je partner? 

Als je voelt dat je echt weer rustig bent, ga je met je kind in gesprek. Maak je kind goed duidelijk dat je niet zo boos had moeten worden. Dat hij dat niet verdiende. Bied je excuses aan en probeer weer te verbinden. Bijvoorbeeld door elkaar een dikke knuffel te geven en even samen een boekje te lezen. 

Hulp

Mocht je vaker boos worden op je kind dan je zou willen en de sfeer in huis graag willen verbeteren, schakel dan hulp in. In een gratis call bespreek ik graag met je waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij zou kunnen helpen.

Plan gratis call in >>>

Scroll naar boven