Zindelijkheid is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het jonge kind. Het zindelijk maken van je peuter is een proces dat tijd en geduld vergt, maar meestal gelukkig zonder al te veel problemen lukt. In deze blogpost vertel ik je wanneer je met zindelijkheidstraining kunt beginnen en hoe je dit aan kunt pakken.
Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?
De ideale leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining verschilt per kind, maar over het algemeen wordt aangeraden om te starten tussen de tweede en derde verjaardag. Op deze leeftijd hebben kinderen vaak voldoende controle over hun blaas en darmen en zijn ze in staat om signalen van hun lichaam te herkennen.
Mijn persoonlijke ervaring bij mijn eigen kinderen en de kinderen van klanten is dat het proces gemakkelijker verloopt op 2-jarige leeftijd dan op 3-jarige leeftijd. Dan hebben ze nog wat minder tegenargumenten ;).
Soms zie je duidelijke signalen bij je kind die erop wijzen dat hij/zij eraan toe is. Denk aan interesse in zijn/haar eigen poep en plas, langere tijd een droge luier hebben, geen luier meer om willen, een speciale houding aannemen of zich terugtrekken om te plassen of poepen etc. Als je dergelijke signalen opmerkt, raad ik aan om niet te lang meer te wachten. Maak gebruik van die interesse en motivatie. Als je deze signalen nog niet opmerkt, kun je ook gerust een poging wagen. Wees er dan alleen extra alert op dat het geen vervelend, frustrerend proces wordt. Dat is niet nodig.
Kies een rustige periode uit. De weken rond de feestdagen, de verjaardag van je kind, een verhuizing of het krijgen van een broertje of zusje zijn niet ideaal.
Lukt het oefenen niet? Wacht dan gewoon nog een tijdje en probeer het een paar weken/maanden later nog een keer. Zindelijkheid kun je, net als eten en slapen, niet forceren. Misschien is je kind er fysiek of mentaal nog niet klaar voor.
Let op: ik heb het hierboven over nachtzindelijkheid. Meestal worden kinderen eerst overdag zindelijk en zie je na een paar maanden dat de luier ‘s nachts ook droog blijft.
Hoe start je met zindelijkheidstraining?
Er zijn verschillende methodes om je peuter zindelijk te maken. Zo kun je je kind gewoon regelmatig op het potje zetten om te proberen of er een plasje of poepje komt. Vooral na maaltijden en slaapjes zijn goede momenten. Ik raad aan om te beginnen met een potje in plaats van de wc, omdat dit voor veel jonge kinderen minder spannend is en je deze lekker midden in de woonkamer kunt zetten. Dan hoeft je kind niet zover te lopen als hij/zij aandrang voelt. Iedere geslaagde poging stimuleert je kind om vaker een plasje of poepje op het potje te doen. Het kan helpen om de luier te vervangen voor een onderbroekje. Zo voelt je kind de nattigheid beter wat een extra stimulans is. Meestal duurt het met deze methode een paar weken tot maanden tot je kind zindelijk is.
Je kunt ook kiezen voor snelle methodes zoals de Zindelijkheidsbox of de app De Pot op. Deze methodes komen met duidelijke instructies wat voor veel ouders prettig is. Met de zindelijkheidsbox streef je naar zindelijk binnen een week. Met de app De pot op streef je naar zindelijk binnen 3 tot 5 dagen (al hebben ze inmiddels ook een meer geleidelijke aanpak van 10 weken). Ik heb persoonlijk goede ervaringen met de zindelijkheidsbox. Ik heb het twee keer ervaren als een week afzien, maar wel met een heel fijn resultaat.
Tips
- Zindelijkheid is een vaardigheid. Het is een individueel proces dat tijd en oefening vergt.
- Geef je kind gerust een compliment als het gelukt is om op het potje te poepen of te plassen, maar overdrijf niet. Dit kan de druk opvoeren.
- Help je kind door je hem/haar af en toe aan het plassen te herinneren. “Je zegt het als je moet plassen he?” of “Is je blaas al vol? Of nog niet?”
- Kinderen zullen af en toe een ongelukje krijgen. Reageer hier geduldig en begripvol op. Boos worden en straffen werken averechts. “O. Kom, we pakken even een droge broek en een doekje.”
- Er zijn leuke boekjes over zindelijkheid te koop of te leen bij de bibliotheek. Milan op het potje en Saar op de wc zijn voorbeelden van passende boekjes.
Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van peuters. Blijf vooral geduldig en positief en dan komt het, in de meeste gevallen, vanzelf goed. Maak je je zorgen over het zindelijk worden van je kind? Neem dan gerust contact op met het consultatiebureau.
Bronvermelding
– Barone, J. G., Jasutkar, N., & Schneider, D. (2009). Later toilet training is associated with urge incontinence in children. The Journal of Urology, 181(4), 1903-1908.
– Blum, N. J., Taubman, B., & Nemeth, N. (2003). Relationship between age at initiation of toilet training and duration of training: A prospective study. Pediatrics, 111(4), 810-814.
– Joinson, C., Heron, J., Von Gontard, A., Butler, U., & Emond, A. (2009). A prospective study of age at initiation of toilet training and subsequent daytime bladder control in school-age children. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 30(5), 385-393.