aankleden zonder strijd

Je peuter aankleden zonder strijd

In de meeste gezinnen verlopen de ochtenden nogal hectisch. Binnen een hele korte tijd moet iedereen opstaan, zijn tanden poetsen, zijn haren kammen, aankleden, ontbijten en zijn spullen verzamelen. Vooral met peuters en kleuters kan dat aankleden ‘s ochtends nogal een strijd zijn. Met deze tips is dat hopelijk snel verleden tijd.

1. Sta wat vroeger op

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Zorg ervoor dat je ‘s ochtends wat meer tijd hebt. Dan heb je overal veel tijd voor, heb je niet zoveel stress als je kind niet meteen mee wil werken en dan blijft het een stuk gezelliger. De makkelijkste manier om voor meer tijd te zorgen is om de wekker gewoon wat eerder te zetten. Ik begrijp dat je nachtrust heilig is, maar de kans is groot dat je op deze manier toch met meer energie de deur uitgaat.

2. Voorbereiding is het halve werk

Als je al een aantal dingen voorbereid hebt, hoef je dat ‘s ochtends niet meer te doen. Leg de kleren van je kind de avond van tevoren alvast klaar. Een andere optie is je kind laten slapen in zijn schone kleren. Dan rolt je kind ‘s ochtends kant-en-klaar zijn bed uit. Een stugge spijkerbroek zit ‘s nachts alleen niet zo lekker…Die laatste tip klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar wat is nou eigenlijk het probleem? Bij jonge baby’s vinden we het ook heel normaal.

3. Geef je kind keuzes

Je kind is veel meer bereid om mee te werken als hij zeggenschap heeft over het proces. Kun je je kind een broek uit laten kiezen? Of een t-shirt? Of kun je je kind misschien laten kiezen of hij zich voor of na het ontbijt aan wil kleden?

4. Maak er een spelletje van

Dit werkt altijd fantastisch bij kinderen. Kunnen jullie kijken wie zich het snelst aan kan kleden? Kan je peuter zich aankleden met zijn ogen dicht? Of kunnen jullie elkaar aankleden?

5. Tel tot 10 en lach erom

Werkt dit allemaal niet? Neem dan even afstand van de situatie. Bedenk je dat de wereld voor je peuter of kleuter behoorlijk ingewikkeld is. Hij snapt niet dat hij perse op tijd op school moet zijn. Of dat je het niet kunt maken om te laat op je werk te komen. Heb begrip voor je kind en relativeer de situatie. Misschien kun je dan zelfs wel lachen om het feit dat je peuter zijn onderbroek over zijn hoofd trekt of met alleen sokken aan naar de TV staat te staren.

Scroll naar boven