We weten allemaal hoe vervelend het is als je peuter niet naar je luistert. De eerste keer is het niet zo moeilijk om geduldig te blijven, maar na de vijfde keer begint de interne thermometer vaak behoorlijk op te lopen. Maar waarom luistert je peuter niet? Waarom gaat hij door met dat gedrag dat je helemaal niet wil zien? Dat gedrag waarvan hij dondersgoed weet dat het niet oké is? Dat vertel ik je in deze blogpost.
Af en toe niet luisteren is gezond
Allereerst: het is heel gezond voor je kind om af en toe niet te luisteren. Alleen door zich af en toe te verzetten tegen wat jij van ze wil, kunnen ze hun ‘eigen ik’ ontwikkelen. Ze ontdekken wat ze willen, wat ze kunnen en wat ze mogen. Een hele belangrijke ontwikkeling en de eerste stap naar zelfstandigheid.
Oorzaak achterhalen
Er zit altijd een oorzaak achter gedrag. Altijd. Het kan soms voelen alsof je kind volledig willekeurig met auto’s door de kamer begint te gooien of jouw straal negeert, maar met wat zoek- en speurwerk kun je hier zeker achterkomen. Ik zeg overigens niet dat dit makkelijk is.
Het is wél ontzettend belangrijk. Alleen door de oorzaak van gedrag aan te pakken, creëer je rust in huis. Ik geef ouders altijd het voorbeeld van een peuter die tijdens het koken met auto’s door de kamer begint te gooien. Bij deze peuter was de oorzaak van dit gedrag: aandacht vragen. Dan kun je als ouder prachtige opvoedtechnieken inzetten zoals op ooghoogte rustig, maar duidelijk vertellen waaróm dat niet mag of je kunt een alternatief aanbieden zoals gooien met pittenzakjes, maar daarmee los je de situatie niet op. Het kan best een paar minuten helpen, maar daarna zal de peuter ander ongewenst gedrag uit de kast trekken om jouw aandacht te krijgen. Je aanpak moet dus aansluiten op de oorzaak van het gedrag.
Wat is die oorzaak dan?
Er kunnen onwijs veel oorzaken van toepassing zijn. Een aantal voorbeelden
- Behoefte aan (meer) autonomie. Hierover kun je meer lezen in mijn gratis PDF.
- Aandacht vragen
- Honger/dorst
- Jaloezie
- Energie niet kwijt kunnen
- Verveling
- Overprikkeling
- Verdriet
- Irritatie
- Vermoeidheid
- Onduidelijke regels/grenzen
- Spanning in huis
Welke oorzaak in jouw situatie?
Zoals ik eerder al aangaf is het niet altijd makkelijk om te achterhalen wat er bij jouw peuter achter zijn/haar gedrag zit. Het helpt vaak om een dagboekje bij te houden. Houd hierin bij welk (ongewenst) gedrag je peuter vertoont, wat de situatie was en wat zijn emotie was. Met natuurlijk de datum en het tijdstip. Als je dit een aantal dagen hebt gedaan, kun je patronen gaan zoeken. Is het altijd in het uur voor etenstijd? Is het vooral als je zijn broertje aandacht geeft? Is het vooral tijdens het eerste uur van de dag? Gebeurt het doordeweeks vaker dan in het weekend? Die patronen helpen je bij het vinden van de oorzaak.
Zal ik je helpen?
Ik kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak van het ongewenste gedrag van je peuter. Het mooie is dat er dan automatisch een aanpak uitrolt die we samen optimaliseren naar een aanpak die zorgt voor rust en harmonie in het gezin. Ook bij jou!
Klinken de woorden rust en harmonie als begrippen die jij heel graag (veel) meer terug zou willen zien in jouw gezin? Plan dan een gratis en vrijblijvende call met me in om te bespreken waar je tegenaan loopt en hoe ik daarbij zou kunnen helpen. Dat kan via deze link >>>