Bijna alle peuters hebben wel eens een driftbui. Dit is heel normaal. Peuters hebben namelijk nog niet het vermogen om hun emoties te reguleren. Om zichzelf in de hand te houden. Maar dat het normaal is, betekent nog niet dat het makkelijk is. Vooral op een openbare plek zoals in de supermarkt kan een driftbui lastig zijn. In dit artikel vind je 6 tips om liefdevol met de driftbuien van je peuter om te gaan.
1. Blijf rustig
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, I know, maar het is wel heel belangrijk. Bedenk maar dat je peuter het niet express doet. Voor je peuter is het niet krijgen van die leuke Paw Patrol koekjes op dit moment écht vre-se-lijk! Word dus niet boos, maar blijf rustig.
2. Gevoel erkennen
Voor je peuter is het moeilijk om zijn gevoelens te uiten. Help je peuter daarbij. Benoem wat je ziet. Bijvoorbeeld: “Jij had graag nog veel langer in de speeltuin willen blijven he? Je wil helemaal niet naar huis. Dat maakt je verdrietig.” De kans is groot dat je peuter al rustiger wordt, doordat hij zich begrepen voelt.
Tip: Er gaat eigenlijk altijd een andere emotie schuil achter boosheid. Verdriet of angst bijvoorbeeld. Probeer de achterliggende emotie te benoemen.
3. Laat je kind uitrazen
Laat je kind vooral even lekker uitrazen. Alle emoties mogen er zijn. Huilen is oké.
Soms kan het fijn zijn om dit op een andere plek te doen dan waar de driftbui begint. Als je kind midden in de supermarkt een driftbui krijgt, kun je hem bijvoorbeeld oppakken, in een hoekje neerzetten, naast hem gaat zitten en wachten totdat hij gekalmeerd is. Een rustige plek is fijner dan een plek waar mensen naar je kind lachten, tegen je kind praten of je kind boos aankijken.
Praat zo min mogelijk tegen je kind, totdat hij gekalmeerd is. Wat je nu vertelt komt hoogstwaarschijnlijk niet binnen en kan je kind zelfs nóg bozer maken. Blijf wel dichtbij. Je wil je kind laten zien dat je er altijd voor hem bent. Ook tijdens moeilijke momenten.
4. Blijf bij je standpunt
Je moet voorkomen dat je kind zichzelf op de grond stort, omdat hij weet dat hij op die manier zijn zin krijgt. Blijf consequent. Toon begrip voor de gevoelens van je kind, maar blijf wél bij je standpunt.
5. Ga in gesprek
Is je kind weer helemaal gekalmeerd? Ga samen in gesprek. Wat gebeurde er precies? “In de supermarkt wilde jij graag de Paw Patrol koekjes kopen. Dat mocht niet van mama. Die vind ik te duur. Daar werd jij heel verdrietig van hè?” Geef je kind ook de ruimte om te praten. Wil hij nog iets kwijt?
Dit is ook het moment om het eventueel te hebben over oplossingen. Hoe kunnen jullie de situatie nu oplossen? En kunnen jullie dit de volgende keer misschien voorkomen? Dit is niet van toepassing in de koekjes situatie, maar wél als je peuter zijn broertje of zusje heeft geslagen bijvoorbeeld.
6. Knuffel
Zorg ervoor dat het weer helemaal goed is. Dat jullie de situatie achter je kunnen laten. Dat jullie weer in verbinding staan. Deze laatste knuffel is echt heel waardevol. Het laat je kind zien dat je begrip hebt voor zijn emoties en dat je er altijd voor hem bent.
Video
De onderstaande video geeft een heel mooi voorbeeld hoe je om kunt gaan met een driftbui. Deze vader blijft rustig en dichtbij. Hij laat zijn kind uitrazen op de manier die voor hém fijn is. En ze sluiten af met een hele dikke knuffel. Je ziet heel mooi dat het kindje helemaal ontspant en dat hij weer helemaal in verbinding staat met zijn vader.
Meer lezen
Wil je meer lezen over de oorzaken én de aanpak van driftbuien bij peuters? Kijk dan eens naar mijn e-book De Peuterpuberteit.