• Femke van Kilsdonk

3 Redenen om voor houten speelgoed te kiezen

Wij hebben thuis voornamelijk houten speelgoed en daar heb ik zo mijn redenen voor. Ik zal opbiechten dat ik houten speelgoed gewoon heel veel mooier vind, maar er zijn meer (belangrijkere) redenen waarom ik een sterke voorkeur heb voor hout in plaats van plastic. In deze blogpost deel ik er 3.

1. Duurzaam

Houten speelgoed is over het algemeen duurzamer dan plastic speelgoed. Allereerst gaat het veel langer mee. Goed houten speelgoed is namelijk bijna onverwoestbaar. Maar daarnaast is ook het productieproces een stuk duurzamer. Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens de productie zoals bij plastic speelgoed wel gebeurt (denk aan kwik en lood). En hoewel plastic recyclebaar is, kom je er nooit meer vanaf. Hout is biologisch afbreekbaar.

Wist je trouwens dat je met houten speelgoed een boom een tweede leven kunt geven? De rubberboom produceert als hij 15 jaar oud is, geen rubber meer. Vroeger werden deze bomen dan verbrand. Tegenwoordig wordt er speelgoed van gemaakt. Zo wordt voorkomen dat er jaarlijks zo'n 600.000 hectare natuurlijk tropisch woud wordt gekapt.

2. Fantasie

Op houten speelgoed vind je meestal geen 83 knopjes en lichtjes en geluidjes. Het is bijna altijd open-ended speelgoed. Dat wil zeggen dat je kind zelf kan kiezen hoe hij het gebruikt. Dat je er meerdere dingen mee kunt. Zo kun je met blokken een dierentuin, maar ook een vakantiepark bouwen en kan een simpele houten auto fungeren als gewone personenauto, maar ook als brandweerwagen. En dit is goed voor de fantasie en creativiteit van je kind.


3. Zintuigen

Hout raakt je zintuigen. Hout neemt de temperatuur van je hand aan als het het vasthoudt. Het wordt dus een beetje warm. Daarnaast ruikt het lekker en heeft het een natuurlijk gewicht waardoor het je kind informatie geeft over wat hij in zijn handen heeft (wat weer goed is voor de hand-oog coördinatie). Tenslotte geeft hout veel minder prikkels waardoor kinderen minder worden afgeleid. Houten speelgoed is dus erg fijn voor de zintuigen en goed voor de sensorische integratie.

Niet zo zwart wit

Ik wil nog wel even toevoegen dat het hout-plastic verhaal niet zo zwart-wit is. Speelgoed van Grimms, Grapat, Plan Toys en Ostheimer is bijvoorbeeld vele malen duurzamer dan houten speelgoed van de Kruidvat, de Action of Aliexpress. Vooral in goedkoop geverfd of gelijmd speelgoed vind je vaak giftige stoffen zoals de kankerverwekkende stof formaldehyde. Bij een klein kindje wat alles in zijn mond stopt, is dat niet zo fijn...

En er bestaat ook zeker heel mooi plastic speelgoed. Zo heeft Green Toys speelgoed gerecycled, veilig en schoon plastic en is duplo waarschijnlijk net zo onverwoestbaar als die houten trein. Tenslotte zijn er naast plastic en hout natuurlijk nog andere (fijne) materialen zoals rubber en verschillende stoffen.

Over het algemeen kun je goedkoop geverfd of gelijmd houten speelgoed beter links laten liggen en kun je beter hard plastic speelgoed kopen dan zacht plastic speelgoed.

Wat vind jij belangrijk bij het aanschaffen van speelgoed?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon