• Femke van Kilsdonk

5 Kinderboeken die nèt even anders zijn

De meeste kinderboeken staan vol stereotype beelden. De vader werkt, de moeder is thuis met de kinderen en bakt koekjes. Mannen zijn stoer en dapper en vrouwen lief en zorgzaam. Bakkers zijn iets te dikke mannen en de schilder in een boek is nooit een vrouw. Je zou je af kunnen vragen of dit erg is, maar ik denk van wel. Ik denk dat boeken bijdragen aan hoe een kind denkt dat de wereld in elkaar zit. Aan hoe een kind denkt 'dat het hoort'. Aan welke keuzes een kind maakt, in welke onderwerpen hij interesse toont en aan welke verwachtingen ze willen/moeten voldoen. Ik vind het belangrijk om kinderen verschillende mogelijkheden te laten zien. En dus ook in boeken. In deze blogpost vind je 5 kinderboeken voor jonge kinderen die stereotypen tegengaan.

1. Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Dit is een super tof boek met 100 voorleesverhalen over vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd. Van Coco Chanel tot Cleopatra. Het vertelt kinderen dat ze hun eigen (rebelse) pad mogen kiezen.

Voor kinderen vanaf 6/7 jaar. Ook voor jongens!

2. Het lammetje dat een varken is

Dit boek gaat over een lammetje dat zich een varkentje voelt. Dat vinden de schapen en de varkens raar, maar toch is het zo. Dit boek leert kinderen dat je bent wie je bent en dat je goed bent zoals je bent. Het maakt gender en identiteit bespreekbaar.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

3. Waar is mijn noedelsoep?!

Dit is een prentenboek over het jongetje Sam-Ming dat zijn noedelsoep niet meer kan vinden op school. Tijdens zijn zoektocht vraagt hij zijn klasgenootjes of zij die soep hebben gezien. Ondertussen laten die kinderen hun eigen meegenomen gerechten zien. De kinderen hebben allemaal een andere afkomst: van Turks tot Surinaams. Er komt een kind in een rolstoel voor en ook een Grieks kind met 2 vaders. Er wordt een inclusieve samenleving afgebeeld.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

4. Lance & Lot zoeken zich rot

Ridder Lance en ridder Lot (allebei man) zijn heel gelukkig samen. Toch ontbreekt er iets in hun veel te grote kasteel. Een baby! Dit boek leert kinderen hoe 2 mannen een kind kunnen adopteren.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

5. Gewoon, daarom

In dit boek van Rebecca Elliott vertelt Lucas over zijn zusje Lizzy, die in een rolstoel zit. Hij weet niet waarom Lizzy in een rolstoel zit, maar hij weet wel dat hij veel van haar houdt.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Ken jij nog mooie boeken die stereotypen tegengaan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon