• Femke van Kilsdonk

5 Tips om je kind beter te laten luisteren

Moet je soms wel tig keer vragen of je kind aan tafel komt of zijn schoenen aantrekt? Doet je kind regelmatig niet wat je zegt? En zou het je heerlijk lijken als je kind wat beter luistert? Lees dan vooral even door! In deze blogpost vind je 5 tips om je kind(eren) beter te laten luisteren.

1. Waarom luistert je kind niet?

Als je kind niet luistert en je wil dit veranderen, is het belangrijk om te kijken wat de reden is dat je kind niet luistert. Als je de reden weet, kun je er wat aan doen. Is je kind moe? Dan moet je kind misschien wat eerder naar bed. Is je kind te druk aan het spelen? Dan moet je hem misschien eerst uit zijn spel halen, voordat je je kind iets kunt vragen. Hoort je kind je niet goed? Dan moet je misschien wat dichterbij komen of harder praten. Vergeet jezelf ook niet af te vragen of jouw verwachting wel realistisch is.


2. Maak contact

Als je goed contact maakt, is de kans veel groter dat je kind naar je luistert. Het komt dan veel beter binnen. Loop naar je kind toe, noem even de naam van je kind of geef een tikje op de schouder, maak oogcontact en begin vervolgens pas te praten. Het liefst ook nog op ooghoogte. Bij jonge kinderen zul je dus door je knieën moeten zakken.


3. Benoem het gewenste gedrag

Het is voor je kind veel makkelijker als hij weet wat hij wél moet doen in plaats van wat hij niet moet doen. Benoem dus het gewenste gedrag. Zeg niet: "Niet gooien met je auto's!", maar: "Ik wil dat je met je auto's rijdt op de grond" en zeg niet: "Ik wil niet dat je je schoenen laat slingeren" maar: "Ik wil dat je je schoenen onder de kapstok neerzet". Zo houd je het positiever en geef je je kind een concrete, duidelijke opdracht.


4. Geef uitleg

Doe jij dingen waarvan je het nut niet inziet? De kans is groot dat je dit niet doet. Of anders met flinke tegenzin. Voor je kind geldt dit ook. Vertel dus altijd waarom je kind iets wel of juist niet moet doen. Zeg bijvoorbeeld "Als je met je auto's gooit, gaan ze kapot en dan kun je er niet meer mee spelen" of "Als jouw schoenen midden in de gang liggen, is mama bang dat ze erover struikelt en zich pijn doet". Dat werkt veel beter dan "Omdat ik het zeg!".


5. Geef het goede voorbeeld

Als je wil dat je kind zich netjes gedraagt, zul je dit zelf ook moeten doen. Gooi dus zelf ook niet de auto's van een afstandje in de doos als je aan het opruimen bent. Je kind zal de regels dan niet meer serieus nemen. Goed voorbeeld doet goed volgen!


Hoe goed luistert jouw kind? Wat doe jij als je kind niet luistert?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon