• Femke van Kilsdonk

5x Toffe podcasts over de opvoeding van kinderen

Podcasts zijn helemaal hip. En terecht wat mij betreft. Ideaal tijdens lange autoritten, tijdens het sporten of gewoon voor op de bank. Voor als je kind op bed ligt en je even geen zin hebt in de tv of in een boek. Ook over opvoeding zijn een heleboel podcasts te vinden. Een aantal steengoede, maar ook een aantal tenenkrommende. Bespaar jezelf de moeite om dat zelf te ontdekken. In deze blogpost vind je 5 toffe podcasts over de opvoeding van kinderen.

1. Opgejaagd

Dit is een podcast waarvan ik vind dat iedere ouder én iedere leerkracht hem zou moeten beluisteren. Jennifer Pettersson is opgegroeid in Zweden, maar woont nu al een hele lange tijd in Nederland. Ze heeft 2 jonge kinderen en een Nederlandse man. Ze verbaast zich over de manier waarom het schoolsysteem in Nederland geregeld is en gaat in deze podcast op onderzoek uit. Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen?

2. Praktijkvader Podcast

In deze podcast interviewt Jeroen de Jong professionals over hun vak en over hun ervaringen in het ouderschap. Denk hierbij aan ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, Sandii Zachte (oprichter en hoofdredacteur van Kiind) en Berthold Gunster van Omdenken. Dit is vooral een mooie podcast als je affiniteit hebt met attachment parenting (natuurlijk ouderschap).

3. Ik ken iemand die

Ik ken iemand die is een hele luchtige podcast. Een podcast waar je om kan lachen. Nynke de Jong gaat in gesprek met haar vrienden Alex, Hanneke, Anne en andere (ervarings-)experts om superhandige opvoedtips te ontfutselen. Ook delen ze iedere aflevering sterke 'Ik ken iemand die...' verhalen met elkaar.

Deze podcast sluit dan weer niet helemaal aan bij attachment parenting, maar zorgt er wel voor dat je na iedere aflevering tevreden bent over jezelf en je opvoeding. Alles wordt lekker gerelativeerd.

4. Omdenken Podcast

Iedereen kent vast Omdenken wel. Onwijs verhelderend! In de Omdenken Podvast gaat Berthold Gunster met mensen in gesprek over hun problemen. Aan het eind van iedere aflevering is er een oplossing gevonden voor het probleem. Niet alle afleveringen gaan over opvoeding, maar een aantal wel!

5. Unruffled

Unruffled is de enige Engelstalige podcast uit dit rijtje. In deze podcast geeft Janet Landbury praktische en concrete adviezen voor dagelijkse opvoedingssituaties. Haar aanpak kenmerkt zich door respect voor het kind. Er wordt goed gekeken naar zijn of haar ontwikkeling, emoties en behoeften. Maar haar aanpak is absoluut niet grenzeloos.

Luister jij wel eens naar podcasts? Ken jij nog toffe podcasts over de opvoeding van kinderen?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon