• Femke van Kilsdonk

5x Waarom kinderen niet luisteren

Luistert jouw kind niet zo goed? Doet je kind niet wat jij vraagt? Roep jij regelmatig:

"Hoe vaak moet ik dat nog zeggen?" of "Sta ik tegen de muur te lullen?" Lees dan snel even verder. Ik zette 5 redenen op een rijtje waarom kinderen niet luisteren. Kleine spoiler: waarschijnlijk speel jij hier een grote rol in!

1. Je luistert zelf niet

Als jij wil dat je kind naar jou luistert, zul je ook zelf naar je kind moeten luisteren. En dan bedoel ik ook écht luisteren. Dus luisteren zonder dat je ondertussen met je telefoon bezig bent of in je hoofd een boodschappenlijstje aan het maken bent. Het verhaal van je kind is soms misschien saai, maar dat vindt je kind vast ook van jouw verhalen!

2. Je geeft teveel waarschuwingen

Waarom zou je kind luisteren als hij weet dat jij toch wel 5 keer waarschuwt? "Ik tel tot 3 en dan ga je je schoenen aandoen." "Als ik dit nog één keer zie, ga je meteen naar bed." Als jij je waarschuwingen altijd maar blijft herhalen, weet je kind dat je pas echt boos bent na de derde, vierde of vijfde keer en dan voelt hij absoluut niet de noodzaak om bij de eerste keer meteen te luisteren.


3. Je doet regelmatig een zinloze 'bedreiging'

"Als je nu niet je schoenen aantrekt, blijf je maar thuis!" "Als jij nu je speelgoed niet opruimt, gooi ik het allemaal weg." Serieus? Je kind weet echt wel dat je hem niet in zijn eentje thuis laat en dat je echt niet al zijn speelgoed weg gaat gooien. Zeg alleen dingen die je waar kunt maken, en maak dat dan ook waar! Heb jij gezegd dat je kind eerder naar bed moet als hij niet meehelpt met afruimen? Stop je kind dan ook eerder in bed. Anders is jouw kind binnen de kortste keren niet meer onder de indruk van jouw dreigementen.

4. Je begint te praten, voordat je de aandacht hebt

Sommige kinderen zitten als ze spelen helemaal in hun eigen wereldje. Alles wat jij zegt, dringt niet tot ze door. Maak dus eerst contact. Roep eerst even de naam van je kind, geef een tikje op zijn schouder of ga door je knieën en maak oogcontact. Wacht even op de bevestiging en start dan je verhaal.

5. Je verheft je stem of schreeuwt

Als je geïrriteerd bent, is het niet zo gek dat je al snel je stem verheft. Veel ouders schreeuwen ook allerlei informatie naar boven. Maar hoe harder je schreeuwt, hoe meer de oren van je kind dit geluid dempen. Kinderen schakelen als het waren jouw stem uit als je schreeuwt. Bovendien is schreeuwen ook helemaal niet goed voor jullie relatie. Praat eerder zachter dan harder. Als je iets maar net kunt horen, is de kans groot dat je begint te luisteren.

Hoe goed luistert jouw kind?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon