• Femke van Kilsdonk

8x Opvoeden zonder straffen

De meeste ouders geven hun kind wel eens straf. Logisch zou je denken, want je moet je kind immers leren hoe hij of zij zich goed kan gedragen. Ze moeten leren wat wel en niet mag en ze moeten weten dat ze zich aan deze regels moeten houden. Maar wist je dat straffen helemaal niet zinvol is? Straffen leidt niet tot positieve gedragsveranderingen. Wat dan wel werkt? Dat lees je in dit artikel.

Straffen werkt niet

Ik vertelde net al dat straffen niet werkt. Dat komt doordat straffen geen nieuw gedrag stimuleert. Als je je kind straf geeft, leg je de nadruk op het gedrag dat je niet wil zien. Hierdoor weet je kind niet ineens wat hij dan wél had moeten doen. Daarnaast kan hij de situatie niet meer terugdraaien. Het enige dat je doet is erin wrijven dat het gedrag van je kind fout was. Vooral voor jonge kinderen kan dit negatieve gevolgen hebben. Die kunnen namelijk nog geen onderscheid maken in wat ze doen en wie ze zijn en zien straf dus als een persoonlijke afwijzing. 

Als je je kind op de trap zet om na te denken, bedenkt hij echt niet wat hij verkeerd heeft gedaan en waarom. Hij blijft gewoon zitten totdat de tijd voorbij is en zegt waarschijnlijk 'sorry', omdat dat hoort of moet. Maar heeft je kind dan iets geleerd van de straf? Nee.

Daarnaast is het zo dat hoe vaker je straft, hoe minder indruk het zal maken. Je moet dus steeds heftiger optreden om hetzelfde effect terug te zien. 

Wat werkt dan wel?

De onderstaande 8 alternatieven zijn wél effectief:

 1. Zoek naar de behoefte van je kind Waarom gooit je kind dat autootje door de woonkamer? Verveelt hij zich? Is hij gefrustreerd, omdat iets niet lukte? Wil hij jouw aandacht? Is hij moe en wordt hij hier baldadig van? Zoek dus de oorzaak en pak de oorzaak aan.

 2. Informatie Ga met elkaar in gesprek. Vertel waarom je het niet leuk vindt dat je kind dat autootje door de woonkamer gooit. Misschien is de reden dat de auto dan stuk gaat. Of dat het heel veel herrie maakt wat pijn doet aan je oren. Of dat er dan deukjes komen in de vloer. 

 3. Bied een alternatief Wat kan je kind nu dan wél doen? Kan hij misschien gooien met een bal? Kan hij in de tuin gooien met zijn auto's? Kan hij op zijn kamer met de auto's racen? Kunnen jullie samen even een spelletje spelen of een boekje lezen?

 4. Geef je kind een keuze Als je je kind een keuze geeft, levert dit vaak weinig weerstand op. Zeg bijvoorbeeld: "Ga je met de auto's racen op de grond of zullen we samen even een spelletje spelen?" Als je kind niet naar bed wilt, kun je zeggen: "Zullen we eerst je pyjama aandoen of zullen we eerst je tanden poetsen?"

 5. Laat je kind de gevolgen ervaren Als je je kind de gevolgen laat ervaren, weet hij waarom jij het niet leuk vond of waarom het eigenlijk niet mag. Laat je kind een keer een autootje stuk gooien. Wordt niet boos als je kind zijn beker omgooit doordat hij niet oplet, maar laat het hem zelf opruimen. 

 6. Vertel je kind wat je wél van hem verwacht Stop eens met het vertellen van wat je kind niet goed doet, maar vertel je kind wat je wél van hem verwacht. Dus niet: "Ik wil niet dat je met de auto's gooit", maar "Ik wil dat de auto's op de grond blijven."

 7. Haal je kind even weg uit de situatie Soms blijft een situatie gewoon uitdagen. Als jij al 100 keer gezegd hebt dat je kind die vaas moet laten staan en hij blijft het tóch proberen, is het goed om je kind even uit de situatie te halen. Ga buiten even bellen blazen bijvoorbeeld. Of als je kind ontzettend kwaad is op een ander kindje, loop dan samen even weg en laat je kind het goed maken als hij weer rustig is.

 8. Herzie je verwachtingen Jonge kinderen roepen, gillen, zitten niet stil, proberen alles uit, zijn koppig, zitten soms in hun eigen wereldje, zijn nieuwsgierig, zijn egocentrisch, hebben veel energie, hebben nog niet zo'n goede motoriek, zijn soms moe en doen dus soms vervelend. Dat is allemaal heel normaal. Sommige dingen horen gewoon bij de ontwikkeling. Probeer dat te bedenken en je niet over alles even druk te maken. Choose your battles!

Wat vind jij van straffen? Straf jij je kind wel eens? Hoe dan? En welke alternatieven gebruik jij?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon