• Femke van Kilsdonk

9 Mooie boeken die aansluiten bij natuurlijk ouderschap

Heb jij affiniteit met natuurlijk of onvoorwaardelijk ouderschap? En zou je hier nog wel meer over willen lezen en leren? Ik heb 9 mooie boeken op een rijtje gezet die je dan ongetwijfeld zullen inspireren.

1. Het Attachment Parenting boek - William & Martha Sears

Dit boek van de bedenker van de term attachment parenting mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Het is een praktisch en inspirerend boek over hoe je in onze huidige, drukke maatschappij met werkende ouders, kinderopvang en duo-ouders kunt zorgen voor een optimaal hechtingsproces tussen ouder en kind.

2. Wat baby's nodig hebben - Melanie Visscher & Kiind

Melanie Visscher noemt dit boek zelf het basishandboek voor elke nieuwe moeder en daar ben ik het helemaal mee eens. Het gaat over de ideale groeiomstandigheden voor je baby, hoe hij/zij prikkels verwerkt, waarom je baby niet wil slapen, hoe je je baby kunt kalmeren en nog veel meer. Het motto van het boek: Let your monkey do it!

3. Kinderen zijn geen puppy's - Jurgen Peeters

In dit toffe boek lees je hoe je een richtinggevende autoriteit voor je kind kunt zijn, zonder autoritair te zijn. Hoe je het evenwicht bewaart tussen discipline en een goede relatie met je kind. Het boek zet aan tot zelfreflectie en nodigt je uit om weer in verbinding te komen met je eigen innerlijke kompas.

4. How2talk2kids - Adela Faber

Na het lezen van dit boek heb je een heleboel handvatten om effectief én respectvol met je kind te communiceren. Een feestje voor alle partijen! Het is toepasbaar op kinderen van 2 tot 20 jaar.

5. Onvoorwaardelijk ouderschap - Alfie Kohn

Onvoorwaardelijke liefde is voor veel ouders vanzelfsprekend, maar onvoorwaardelijk opvoeden zeker niet. Dit boek is absoluut niets voor jou als jij de baas over je kind wilt zijn en als je zweert bij de time-out. Maar als je op zoek bent naar alternatieve methoden om zelfverzekerde, geliefde kinderen op te voeden is het een top boek! Van belonen en straffen naar liefde en redelijkheid.

6. Op zoek naar het verloren geluk - Jean Liedloff

Antropologe Jean Liefloff deed onderzoek naar een primitieve Indianenstam in de jungle van Venezuela die opvallend harmonieus samenleeft. Er wordt niet geruzied en kinderen huilen bijna niet. De reden dat ze zo fijn samenleven? Hun manier van opvoeden. En daarover lees je alles in dit boek (vertaling van The continuum concept).

7. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen - Philippa Perry

Dit boek gaat niet over tips om je kind goed te laten eten en slapen, maar over de essentie van het ouderschap. Over wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie.

8. Slapen met je baby - James McKenna

Over het algemeen wordt het samen slapen met je baby als onveilig beschouwd. Interessant, want er is nauwelijks onderzoek naar gedaan. Iemand die er wél uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan is James McKenna. In dit boek lees je waarom samen slapen met je kind zo belangrijk is en hoe je dit veilig doet.

9. De mythe van het verwende kind - Alfie Kohn

Hoe vaak hoor je niet dat de ouders van tegenwoordig te toegeeflijk zijn? Dat ze te weinig grenzen stellen? Dat we vervelende, verwende kinderen creëeren? Alfie Kohn rekent in dit boek af met dit hardnekkige beeld. Dat doet hij onder andere door te laten zien dat dit nooit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek, maar is gebaseerd op opiniestukken in de 'lekenpers'.

Wat is jouw favoriete boek over het ouderschap?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon