• Femke van Kilsdonk

Als je kind niet wil slapen

Het meest voorkomende slaapprobleem bij kinderen is dat ze niet willen gaan slapen. Als ouder weet je dat je kind moe is en zijn slaap goed kan gebruiken, maar wat doe je als je kind toch écht niet naar bed wil? In dit artikel vind je 5 oorzaken en oplossingen.

Oorzaak 1: Onderdeel van de normale ontwikkeling

Veel kinderen willen op een gegeven moment niet meer gaan slapen als jij als ouder dit wil. Dit is een onderdeel van de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid en zelfstandigheid. De kans is groot dat dit vanzelf weer overgaat. Het kan helpen om je kind nog wat te laten lezen in bed, 'samen' een bedtijd af te spreken (bijvoorbeeld een kwartiertje later) of je kind af en toe, bijvoorbeeld 1 dag in de vakantie, zelf te laten kiezen hoe laat hij naar bed gaat.

Oorzaak 2: Aandacht

Vaak is niet willen slapen een manier van aandacht vragen. Het is natuurlijk helemaal niet gezellig om alleen in bed te liggen. Al helemaal niet als papa en mama lekker samen film gaan kijken. De oplossing ligt voor de hand: geen aandacht geven. Als je kind aandacht krijgt als hij zeurt als hij naar bed moet, wordt hij 'beloond' voor dit gedrag en zal hij dit gedrag vaker vertonen. Als het voor je kind duidelijk is dat hij moet gaan slapen en dat zeuren geen zin heeft, zal dit vaak stoppen. Maar let op: ook aandacht is een behoefte waaraan voldaan moet worden. Probeer je kind de volgende dag wat meer positieve aandacht te geven of wat meer tijd in te plannen voor het lezen van een boekje of om gezellig even te kletsen voordat hij naar bed gaat.

Oorzaak 3: Stress en angst

Soms gaan kinderen niet slapen doordat zij last hebben van stress en/of angst. Dit kan komen door een gebeurtenis als het kijken van een enge film of het zien van een ongeluk, óf door dagelijkse spanningen zoals ruzies thuis of gepest worden op school. Dit probleem verdwijnt pas, zodra de stress-situatie achter de rug is. Probeer deze dus zo snel mogelijk weg te nemen.

Oorzaak 4: Onrust

Het kan zijn dat je kind nog niet wil gaan slapen, omdat hij of zij nog erg onrustig is. Bijvoorbeeld omdat hij nog midden in zijn spel zat of nog lekker aan het rennen was. Het helpt om je kind een half uur voor het slapen gaan iets rustigs te laten doen. Denk aan lekker een boekje lezen of samen een eenvoudig spelletje doen. Daarnaast kan een routine helpen. Een vaste volgorde helpt kinderen om tot rust te komen. 

Oorzaak 5: Nare associatie met slaapkamer

Het is belangrijk dat kinderen hun slaapkamer als fijn en veilig zien. Stuur je kind als hij geen goed slaper is dus niet naar zijn kamer als hij straf heeft. Zo wordt de slaapkamer geassocieerd met gevoelens van angst en verdriet. Je kind moet zijn bed alleen in verband brengen met slapen. 

Hoe goed slaapt jouw kind?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon