• Femke van Kilsdonk

Ben jij wel eens 'touched out'?

Heb je wel eens het gevoel dat je absoluut niet meer aangeraakt wil worden? Dat je man je wilt knuffelen, maar dat je even genoeg hebt van grote of kleine wezentjes die je aanraken? Hier is een term voor: touched out.


Dollemoeder schreef een blog over deze term. Zij vertelt hoe het voelt om 'touched out' te zijn, hoe het komt en wat je eraan kunt doen.

De boosdoenertjes

Kinderen doen een flink beroep op je lijf. Al helemaal als je borstvoeding geeft. Ze focussen al hun energie en behoeftes op de volwassen in hun buurt. Als je een dag alleen met je kinderen bent dus volledig op jou. Dat kan je te veel worden. Je kunt er genoeg van krijgen. Dat verschijnsel heet 'touched out'.

Hoe voelt het?

Dollemoeder schrijft dat het een 'nagels over het schoolbord' gevoel is. Dat het idee van nog een hand op haar huid een vreselijke weerstand oproept.

Meestal merk je het op als je partner thuiskomt. Die wil dan vaak een knuffel en kus en daar heb je dan absoluut geen zin in, terwijl je die arme partner die na een lange dag werken alleen maar even lief komt doen, helemaal niet af wilt wijzen. Dit kan voelen als falen.

Hoe komt het?

Er is een max aan het aantal aanrakingen die je op een dag kunt hebben. Wat die max dan is? Dat is voor iedereen anders.

Vroeger leefden we in stammen. Knuffels en aanrakingen werden toen verdeeld over meerdere volwassenen. Daar is ons lijf op ingesteld. De huidige samenleving is erg individualistisch en nu moet je al die aanrakingen alleen (of natuurlijk met je partner) opvangen. Dat kan teveel voor je lichaam zijn.

Wat doe je eraan?

Zoals bij elk 'probleem' is preventie het beste. Je kunt je kind bijvoorbeeld meenemen naar een plek waar hij lekker even alleen kan spelen of een oppas inschakelen voor wat 'me-time'.

Als je eenmaal touched out bent, neem dan even een pauze. Zet een filmpje voor je kind aan of haal zijn favoriete speelgoed tevoorschijn en verstop je even met een kopje thee.

Voor sommige mensen kan het ook helpen om juist iemand aan te raken, maar dan wel bewust en positief. Zelf iemand een knuffel geven dus.

Schaam je niet!

Schaam je vooral niet voor dit touched-out gevoel. Je bent niet de enige. Deel je gevoel ook met anderen. Je weet namelijk nooit hoe belangrijk je bent voor een ander, die misschien wel stil meeluistert. En praat er ook over met je partner, zodat hij weet dat je hem niet af wil wijzen, maar gewoon even een kleine pauze nodig hebt.

Ben jij wel eens touched-out?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon