• Femke van Kilsdonk

De beste opvoedmethode volgens Dr. Shimi Kang: Dolphin parenting

Volgens Dr. Shimi Kang, een Canadese jeugdpsychiater, maken veel ouders hun kinderen het leven moeilijk. Hoe ze dit doen? Ambitie, controle, betutteling en discipline. Het ontbreekt kinderen volgens haar vooral aan 1 ding: plezier. Dr. Shimi Kang ontwikkelde het 'Dolphin Parenting'. Een opvoedmethode waarbij spelen, passie en gezondheid centraal staan.

De nadelen van autoritair ouderschap

Volgens Dr. Shimi Kang worden steeds meer kinderen autoritair opgevoed. Dat wil zeggen dat de ouders hun kind constant willen controleren en weinig emotionele betrokkenheid tonen. De ouders zijn de baas en de kinderen moeten gehoorzamen. Doen ze dat niet, krijgen ze straf. Volgens Kang zijn zowel de klassieke tijgerouders, zoals Amy Chua, als de helikopterouders autoritair. Beiden willen ze de controle over de intrinsieke motivatie van hun kind overnemen.

Een autoritaire opvoedingsstijl gaat gepaard met een verhoogd risico op angststoornissen en depressie. Kinderen die zo worden opgevoed hebben weinig intrinsieke motivatie en een slechter aanpassingsvermogen.

Kinderen in levensgevaar

Depressies komen steeds vaker voor in de Westerse wereld. Onder studenten is misbruik van geneesmiddelen inmiddels al een ernstig gezondheidsprobleem. Er sterven meer jonge mensen door zelfmoord dan door criminaliteit en oorlog samen. Er is dus een probleem. En volgens Kang speelt de opvoedstijl hier een belangrijke rol in. Volgens Kang zouden we dit probleem aan kunnen pakken door kinderen anders op te gaan voeden: The Dolphin Way.

Dolphin Parenting

Volgens Kang zouden we onze kinderen dus 'The Dolphin Way' moeten opvoeden. Je hoeft niet tegen je kinderen te vechten. De grootste uitvinders, ontdekkers en kunstenaars werden niet door hun ouders gepusht, opgefokt of gedwongen tot iets. Passie was hun drijfkracht. En die passie zou je als ouder moeten stimuleren. Dán creëer je een kind met veel intrinsieke motivatie en dan zijn al die 'gevechten' over bijvoorbeeld huiswerk of pianoles niet nodig. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze hun leven zélf in handen hebben.

De basis

Als eerste moet je ervoor zorgen dat je kind gezond is. Kinderen, en ook volwassenen, zouden voldoende uren moeten slapen. Dat is de eerste prioriteit. Daarnaast moeten ze ook gezond eten, veel water drinken, rustig, ontspannen kunnen ademhalen etc.

Ten tweede moeten een kind kunnen spelen. Als we spelen, voelen we ons fantastisch. En plezier is voor kinderen belangrijk om hun passies te ontdekken. Daarnaast leren kinderen tijdens spelen problemen oplossen en creatief zijn.

Kang doelt op vrij, ongestructureerd spel. Zoals het ouderwetse Lego. Niet het moderne, waar je eigenlijk een bouwpakket koopt en een handleiding volgt. Maar gewoon die bak met Legosteentjes waarbij alles kan en alles mag.

Problemen?

Er zijn er dan toch problemen? Zoals wanneer je kind zijn huiswerk niet wil maken? Ga dan in gesprek. En eis dan niet 80% van de tijd voor jezelf op, zoals dat meestal gebeurt. Dat hebben we het niet over praten, maar over preken. Maar vraag eens écht hoe het met je kind gaat, wat er aan de hand is, wat hij zou willen, wat hij wil bereiken, hoe hij daar wil komen etc.

Mocht je meer willen lezen over deze opvoedmethode, raad ik dit boek van Dr. Shimi Kang aan.

Wat vind jij van 'Dolphin Parenting'? Komt dit overeen met hoe jij je kinderen opvoed? Of juist niet?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon