• Femke van Kilsdonk

De (extra) vitaminebehoeften van moeder en kind

Als je gezond en gevarieerd eet zit je meestal wel goed wat vitamines betreft. Er zijn echter een aantal doelgroepen voor wie dat niet geldt: baby's, jonge kinderen, zwangere vrouwen en borstvoedende vrouwen (en ouderen). In dit artikel lees je welke vitamines belangrijk zijn voor moeder en kind en hoe je deze eenvoudig binnenkrijgt.

Baby's

Bij baby's is het belangrijk om te letten op de volgende 2 vitamines: vitamine D en vitamine K.

De meeste baby's krijgen direct na de geboorte al een 'shotje' vitamine K van de verloskundige (dit is standaard, maar kun je uiteraard weigeren). Dit is voldoende voor 8 dagen. Daarna hebben baby's behoefte aan 150 microgram vitamine K per dag tot de leeftijd van 12 weken. Na die 12 weken gaan de darmen van je baby zelf voldoende vitamine K aanmaken. Als je meer dan 500 ml kunstvoeding per dag geeft, hoef je geen extra vitamine K te geven. Aan kunstvoeding wordt al voldoende vitamine K toegevoegd.

Vitamine D hebben alle baby's 'nodig', ongeacht de voeding die ze krijgen. Ze zijn namelijk niet in staat om voldoende vitamine D op te nemen via de huid (of uit de voeding). Het advies is om 10 microgram vitamine D per dag te geven. Kies bij voorkeur voor een supplement met vitamine D3. Daarvan is de werking sterker dan van vitamine D2.

Dreumesen, peuters, kleuters

Het advies luidt om vitamine D toe te blijven dienen totdat je kind 4 jaar oud is. De hoeveelheid blijft 10 microgram per dag. Andere vitaminedruppels of tabletten zijn in principe niet nodig als je kind gezond en gevarieerd eet.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om vanaf het moment dat ze zwanger proberen te worden 400 microgram foliumzuur (of folaat) te nemen om de kans op geboorteafwijkingen te verkleinen. Hiermee kun je stoppen na de eerste 10 weken van de zwangerschap. Daarnaast wordt geadviseerd om gedurende de gehele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag te nemen.

Tip: er zijn ook supplementen zoals die van Best Choice waarin de benodigde vitamines worden gecombineerd. Lekker makkelijk!

Borstvoedende vrouwen

Voor borstvoedende vrouwen geldt net als voor zwangere vrouwen het advies om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Zo voorkom je tekorten bij jezelf en je baby.

Vitaminesprays

Ik ben zelf erg enthousiast over de Best Choice Vitaminesprays. Deze zijn eenvoudig in te nemen zonder water, worden direct opgenomen door het mondslijmvlies, zijn geschikt voor vegetariërs (zoals ik) en bevatten een lekkere (natuurlijke) fruitsmaak.Ze hebben speciale vitaminesprays voor moeder en kind. Zo is er een spray voor zwangeren (met vitamine B3, D3 en foliumzuur), een spray voor baby's met vitamine D, een multivitamine voor kinderen en een multivitamine voor volwassenen. Die laatste spray gebruik ik zelf.Wat mij erg aanspreekt is dat het innemen van vitamines op deze manier zo simpel is. Je hebt geen water nodig om de vitamines in te nemen en kunt de spray dus perfect onderweg gebruiken. Ook heeft de spray een lekkere, frisse sinaasappelsmaak en is er geen suiker aan toegevoegd.

De sprays zijn verkrijgbaar bij DA en DIO drogisten en via diverse online websites. De sprays kosten €13,32 en bevatten genoeg voor 30 tot 125 dagen (afhankelijk van de variant en dosering).

Slikken jij en je kind extra vitamines? Welke?

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon