• Femke van Kilsdonk

Een huisdier in je gezin: wel of niet doen?

Huisdieren bieden veel: daar kunnen we kort over zijn. Maar is het ook verstandig om een huisdier te nemen terwijl je kinderen in huis hebt rondhollen? Hoe zit het bijvoorbeeld met de gezondheid? Lopen je kinderen gevaar met een huisdier in huis en in hoeverre kan je de verzorging al aan ze overlaten? Met andere woorden: welke voor- en nadelen zitten er aan de combinatie kind en huisdier?

De nadelen

Laten we voor de verandering eens bij de nadelen beginnen. Niet omdat die groter zijn, maar zo blijft het leuke nieuws over voor het laatst! Huisdieren zijn levende wezentjes, die je alleen in huis moet nemen als je er ook echt zijn leventje lang voor wilt en kunt zorgen. Bekijk dan ook goed of een huisdier wel in jullie gezin past. Zowel qua ruimte, tijd en financieel. Kies een huisdier wat is in te passen in jullie gezin. Een jachthond op een flatje, die af en toe eens vijf minuten eruit gaat (als de kinderen opgehaald moeten worden..) is uiteraard geen goed idee. Hou er rekening mee dat slopen zeker bij jonge dieren voor komt. Maar ook dat kan je voor zijn. Koop een bench voor je pup als veilig holletje, zodat hij niet kan gaan slopen als je weg bent of op bed ligt. En een krabpaal voor de kat voorkomt dat je kat zijn nageltjes scherpt aan je mooie bank… Een huisdier kost geld voor voer en dierenarts, bijvoorbeeld. En ja, je zult op moeten letten. Natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind en het soort huisdier. Laat een hond bijvoorbeeld nooit alleen met je kind, hoe lief hij ook is. Kindlief kan altijd iets uithalen waardoor het hondje niets beters weet te doen dan van zich af te bijten. Is hem helemaal niet kwalijk te nemen… Leer je kinderen respectvol met de dieren om te gaan!

De voordelen

Huisdieren kunnen echte troostmaatjes zijn voor je kinderen. Voor sommige kinderen met bepaalde klachten op sociaal niveau kan een hond een extra steun zijn. Ook is het goed voor hun verantwoordelijkheidsgevoel (wat je kunt uitbouwen door hen ook taken te geven in de verzorging), hun zelfvertrouwen en zelfs het voorkomen van psychische klachten! Er zijn onderzoeken die beweren dat een huisdier in huis kinderen minder bevattelijk laat zijn voor het krijgen van allergieën. Alleen zijn hier de meningen niet altijd eensluidend over. Wel is het allang erkend dat het aaien van een huisdier goed is voor je bloeddruk en voor je weerstand! Veel kinderen geven zelf aan dat het huisdier hen een positief gevoel geeft. Kortweg: een huisdier en een kind zijn een gouden combinatie, waar je wel goed doordacht aan moet beginnen en waar je als ouder een grote rol in hebt. Je kunt niet van kinderen verwachten dat zij de verantwoording volledig op zich nemen. Die blijft te allen tijde bij jou liggen! *Dit artikel is gesponsord.
Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon