• Femke van Kilsdonk

Een sinterklaasfeest zonder te liegen?

Al honderden jaren vieren we het sinterklaasfeest. Kinderen zetten hun schoen, eten pepernoten, kruidnoten en chocoladeletters en krijgen vooral heel veel cadeautjes. Vooral op 5 december. En er komt tegenwoordig nog veel meer bij kijken: kinderen volgen het Sinterklaasjournaal, De Pepernoten Club, ze hebben pietengym, pietenzwemmen, zetten hun schoen ook nog in de supermarkt en ga zo maar door. Het resultaat: veel drukke, vermoeide, overprikkelde kinderen. Steeds meer ouders pakken het anders aan. Die vertellen vanaf het begin 'de waarheid'. In deze blogpost lees je waarom het goed zou kunnen zijn om vanaf het begin eerlijk tegen je kind te zijn.

Ontgoocheling

Ten eerste voorkom je daarmee de heftige ontgoocheling. Het moment waarop je je kind vertelt dat Sinterklaas niet bestaat. Dat jij al die jaren cadeautjes hebt gekocht. Dat de buurman op de deur klopte op 5 december. Dat die leuke oom zwarte piet speelde.

Voor kinderen is dit vaak een heftig moment. Ze voelen zich vaak bedonderd. Ze zijn in de war. Ze zijn teleurgesteld.

Vertrouwen

Sommige ouders zijn bang dat kinderen het vertrouwen in hen verliezen als ze vertellen dat ze hen jaren hebben 'voorgelogen'. "Over wat zouden mijn ouders nog meer liegen? Wat kan ik wel geloven? En wat niet?"

Psychologen zijn het er niet helemaal over eens wat de impact hiervan is. Waarschijnlijk zal het geen problemen geven.

Het haalt de druk eraf

Voor veel kinderen is december een lastige maand. Het is druk en er heerst ontzettend veel spanning! Kinderen hebben een kort lontje, zijn moe en huilen om het minste of geringste. Komt Sinterklaas wel op tijd in Nederland? Ben ik wel lief genoeg geweest? Zal er morgen een cadeautje in mijn schoentje liggen?

Veel van deze druk vervalt als je kind de 'waarheid' kent.

Verpest je de magie dan niet?

Ik denk dat het sinterklaasfeest net zo leuk blijft als kinderen de 'waarheid' kennen. Een kind weet toch ook dat er een mens verstopt zit in dat paashazenkostuum? En dat tekenfiguren niet echt zijn? En dat het verhaal uit dat boek niet echt is? Toch gaan kinderen op in verhalen. Zoals ik las op Kiind.nl; de magische fase houdt zichzelf wel in de hand.

En de andere kinderen dan?

Bang dat je boze ouders op je stoep krijgt omdat jouw kind het 'doorvertelt'? Ik denk dat die angst niet nodig is. Er zijn ook kinderen die wel in God geloven en kinderen die niet in God geloven. Dat gaat toch ook goed? Daarnaast staan jonge kinderen niet zo open voor informatie die tegen hun eigen wereldbeeld ingaat.

Wat vertel je dan wel?

Je zou er voor kunnen kiezen om te vertellen dat we ieder jaar een verhaal naspelen. Het verhaal van Sinterklaas die vroeger eten en cadeautjes gaf aan arme mensen. Om dat na te spelen, verkleden we ons als Sinterklaas en zijn knechten en delen lekkers en cadeautjes uit. Mooi toch?

Tot slot

Vier sinterklaas vooral op een manier die bij jullie past. Waar jij je prettig bij voelt. Maar als ik tóch een ongevraagd advies mag geven: laat het dreigen achterwege. Dus vertel je kind niet dat zwarte piet dag en nacht kijkt of hij wel lief is en cadeautjes zou moeten krijgen. Dat hij in de zak meegaat naar Spanje als hij stout is. En dat sinterklaas een roe heeft...


Hoe vieren jullie sinterklaas?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon