• Gewoonborstvoeding

Eerste hulp bij tepelkloven

Tepelkloven en pijnlijke tepels zijn een veelvoorkomend probleem aan het begin van de borstvoeding. Aangezien de pijn tijdens de borstvoeding met kapotte tepels bijna ondraaglijk is, is het ook een van de meest voorkomende redenen voor stoppen met borstvoeding. In dit artikel leer je meer over de oorzaken van tepelkloven en veel tips voor het behandelen van pijnlijke tepels.

Wat helpt er echt tegen pijnlijke tepels?

Snelle hulp is nodig bij pijnlijke tepels. Als de maatregelen voor pijnlijke tepels niet binnen een zeer korte tijd helpen en de pijn aanzienlijk wordt verminderd, geven veel moeders borstvoeding op, hoewel ze eigenlijk graag borstvoeding hadden willen blijven geven. En we begrijpen deze moeders heel goed, omdat borstvoeding niet pijnlijk moet zijn.

Er zijn veel tips voor de behandeling van pijnlijke tepels

Omdat pijn zo vaak voorkomt bij borstvoeding en wanhopige moeders hulp zoeken, krijgen ze veel verschillende tips over hoe ze tepelpijn kunnen voorkomen en tepelkloven genezen tijdens de borstvoeding. De tips variëren van het inwrijven van de tepels met moedermelk, laten drogen in de lucht, kompressen met zwarte theezakjes, helende wol, verschillende crèmes of zalven, homeopathische middelen, lasertherapie tot tinnen doppen. Een dergelijk groot aantal geneesmiddelen, therapieën en huishoudelijke tips voor een gezondheidsprobleem maakt veel mensen sceptisch. De meeste tips helpen namelijk niet. Als een van al die remedies zeker zou helpen bij pijnlijke tepels, zou het woord zich als een lopend vuurtje hebben verspreid en zou de fabrikant allang de winnende marktleider zijn geworden.

De meeste middelen helpen niet, omdat ze alleen de symptomen behandelen, maar niet de oorzaak. Als de oorzaak niet wordt opgelost, zullen geneesmiddelen die alleen de symptomen behandelen geen doorslaand succes hebben. Bovendien zijn de voordelen van deze middelen in de meeste gevallen zelfs niet wetenschappelijk bewezen. Sommige kunnen zelfs schadelijke gevolgen hebben.

Hoe ontstaan pijnlijke tepels en tepelkloven?

In de meeste gevallen worden de tepels alleen maar pijnlijk omdat de baby niet goed aan de borst wordt gelegd tijdens het voeden. Voordat de tepels pijnlijk zijn, treedt er tijdens de borstvoeding enorme pijn op. Pijn is altijd een belangrijk waarschuwingssignaal voor ons lichaam. Helaas denken veel moeders dat borstvoeding pijnlijk is. Ze bijten daarom op hun tanden en verdragen de pijn tot dat niet meer gaat. En dan hebben ze helaas al snel last van de onvermijdelijke gevolgen, namelijk: tepelkloven.

In plaats daarvan zou het goed zijn om de baby onmiddellijk van de borst te halen als het pijn doet en de baby opnieuw aan te leggen. Als de pijn blijft, moet je zo snel mogelijk advies inwinnen bij lactatiekundige. De oorzaak moet worden opgehelderd en er moet worden aangetoond hoe je hier zelf beter mee om kunt gaan zodat het geen pijn meer doet. Pijn tijdens de borstvoeding moet serieus worden genomen. Er moet een oorzaak zijn.

Welke oorzaken kunnen er zijn bij pijn bij het borstvoeden?

Pijn tijdens borstvoeding kan verschillende oorzaken hebben:

 • Onvoldoende melk bij de moeder

 • Ongunstige plaats van de tepel

 • Ongunstige positie van de baby

 • Verkeerde zuigingstechniek van het kind

 • Infectie van de tepels

 • Bijzondere kenmerken in de mond van het kind, bijvoorbeeld een te korte tongriem.

Voorbereiding op borstvoeding

Wetenschappers zijn het er over eens dat de beste manier om tepelkloven te voorkomen en te behandelen is om een goede aanlegtechniek te leren. In het ideale geval leer je voor de geboorte hoe je borstvoeding kunt geven, je baby correct positioneert en hem de borst aanbiedt, zodat de tepel diep in zijn mond komt.

Reiniging en hygiëne

Tijdens de borstvoeding moet je je handen regelmatig wassen met water en zeep, vooral na het toiletbezoek, het verschonen van de luiers en voor de borstvoeding. Na het wassen, droog je je handen af met een schone handdoek. In de kraamkliniek moeten de handen ook gedesinfecteerd worden om de overdracht van resistente ziekenhuiskiemen te voorkomen. Thuis is het gebruik van handdesinfectiemiddelen niet nodig. De borsten moeten ook regelmatig worden gereinigd. Was je borsten, inclusief de pijnlijke tepels, minstens 1-2 keer per dag met warm water en een milde, pH-neutrale zeep en droog ze vervolgens af met een schone handdoek.

Kapotte tepels moeten schoon worden gehouden om de vorming van een gevaarlijke biofilm te voorkomen, waarin ziekteverwekkers zich kunnen vermenigvuldigen en de wondgenezing kunnen belemmeren. Spoel na het wassen de tepels extra af met een fysiologische zoutoplossing (0,9%). Je kunt deze in de apotheek kopen of gewoon zelf maken. Vervolgens kun je Rite Aid Pads of Mother Mates op de tepel plaatsen.

Kleding

Draag luchtdoorlatende kleding en draag thuis geen beha om warmte en druk op de tepels te voorkomen. Omdat tepels vaak zeer gevoelig zijn voor aanraking en de borstvoedingskussentjes of beha's niet aan de tepelbeschermer plakken, kun je een tepelbeschermer in je beha dragen. Tepelbeschermers kunnen kant en klaar worden gekocht.

Wat helpt bij tepelkloven en pijnlijke tepels

Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat duidelijk aantoont dat bepaalde therapeutische methoden voor pijnlijke tepels effectiever zijn dan andere. Zodra je de oorzaak van je pijnlijke tepels hebt opgelost, zullen je tepels genezen, ongeacht of ze al dan niet een extra behandeling krijgen. Ga alleen door met de behandeling als je je er prettig bij voelt. Toch volgen hier enkele tips over hoe je de wondgenezing extra kunt ondersteunen en de pijn kunt verlichten:

 • Warmwaterkompressen op geïrriteerde tepels verlichten de pijn effectiever dan zwarte theekompressen. Zwarte theekompressen kunnen ook een bittere smaak achterlaten op de tepels die de meeste baby's niet lekker vinden.

 • Als de tepels slechts licht geïrriteerd of rood zijn, maar zonder open wonden, kun je na elke borstvoeding met schone handen wat moedermelk verdelen op de tepels en dit laten drogen. De antibacteriële ingrediënten in moedermelk beschermen je tepels tegen infecties.

 • In de borstvoedingsadviezen wordt tegenwoordig de zogenaamde "vochtige wondgenezing" aanbevolen. Bij vochtige wondgenezing wordt, in tegenstelling tot de "droge wondgenezing" die in het verleden gebruikelijk was, uitdroging van de wondoppervlakken voorkomen. Dit voorkomt de vorming van schurft, die de wondranden samentrekt. Dit resulteert in minder pijn, nieuwe cellen kunnen gemakkelijker naar het wondgebied migreren en de wondgenezing duurt slechts half zo lang. Gebruik bijvoorbeeld de zalf Purelan.

 • Bij ernstige irritatie of oppervlakkige verwondingen moet de tepel na elke borstvoeding met gewassen handen zorgvuldig worden gereinigd voor een goede wondgenezing.

 • Je kunt ook een tepelbeschermer gebruiken, zoals Mother Mates.

 • Bestraling met een zachte laser of een lage laser wordt in veel klinieken en door sommige verloskundigen en borstvoedingsadviseurs aangeboden ter ondersteuning van de genezing van pijnlijke tepels. Het is bedoeld om de pijn te verlichten, zwelling en ontsteking van het weefsel te verminderen en de weefselstofwisseling te stimuleren, waardoor de wondgenezing wordt gestimuleerd. De effectiviteit van lasertherapie is echter nog niet voldoende bewezen door studies.

Weke methoden zijn niet bewezen effectief bij pijnlijke tepels?

 • Wollen verzorgingskussens en genezende wol worden verondersteld de wondgenezing te ondersteunen, maar kunnen bijdragen aan infecties van pijnlijke tepels, als ze te lang worden gebruikt en niet kunnen worden uitgekookt.

 • Ook de effectiviteit van acupunctuur of homeopathie is niet wetenschappelijk bewezen.

 • Een osteopathische behandeling van de baby kan alleen nuttig zijn als de pijnlijke tepels daadwerkelijk veroorzaakt zijn door een aangeboren afwijking van de mond en kaakspieren van het kind.

 • Alcoholische oplossingen drogen de huid uit en de tepel beschadigen en nog gevoeliger maken.

 • Dextrose of industriële suiker is niet steriel, kan de groei van bacteriën en schimmels bevorderen en hoort daarom niet thuis op tepelwonden.

 • Paraffine houdende zalven (vaseline) kunnen leiden tot een hoge blootstelling van het kind aan minerale paraffines en worden daarom niet aanbevolen. Gebruik liever Purelan bij pijnlijke tepels, deze zalf is niet gevaarlijk voor baby’s.

Tot slot: Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet vervelend, pijnlijk of moeizaam. Gaat het niet gewoon dan is het prettig om je vragen te kunnen stellen en om hulp te hebben bij het voeden. Raadpleeg bij twijfel altijd je kraamhulp, verloskundige of lactatiekundige. Zij kunnen je vaak verder helpen en je vragen beantwoorden.

Voor producten rondom de borstvoeding kun je terecht bij Gewoonborstvoeding.nl. Gewoonborstvoeding.nl is dé webwinkel op het gebied van borstvoeding en borstvoedingsproducten. De winkel is al meer dan 10 jaar een begrip bij zwangere vrouwen en jonge moeders. Je kunt er 24 uur per dag geopend, 7 dagen per week terecht voor het kopen van alle producten rondom de borstvoeding. Producten die voor 23.00 uur worden besteld, heb je de volgende dag in huis. Wel zo prettig als je pijn hebt bij het voeden, of als je iets nodig hebt om te kunnen kolven.

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon