• Femke van Kilsdonk

Eet je kind slecht? Relax!

Bijgewerkt: apr 2

Als je baby, peuter of kleuter slecht eet, kan dit voor veel zorgen en spanning zorgen. Dit is heel normaal. Hier ligt namelijk dat elementaire angst aan ten grondslag dat je kind niet in leven zal blijven als het niet genoeg eet. Daarom zitten veel ouders er bovenop: je kind moet en zal eten! Maar dit werkt nou precies averechts. Dus: relax!

Even relativeren

De angst dat je kind te weinig eet is dus heel normaal, maar helpt de situatie niet. Het is heel normaal als je peuter 's avonds niet wil eten. De meeste peuters eten liever geen groenten en de meeste peuters hebben een voorkeur voor patat, pannenkoeken, vlees etc. Dat komt doordat dit voedsel efficiënt in een kleine maag past. 

Kinderen willen vaak pas weer meer groenten en fruit eten als ze een jaar of 6/7 zijn. Het moment dat je kind een vast gebit krijgt. De biologie rekent er eigenlijk nog op dat een kind in de tijd van het melkgebit extra voedingsstoffen via de moedermelk krijgt. 

Hoe krijg je je kind weer aan het eten?

Laat je kind zelf eten en knoeien! We voeren jonge kinderen veelte veel. Hiermee dwing je je kind eigenlijk om te eten. Laat je kind zelf bepalen wat hij in zijn mond stopt en wanneer. Hiermee kun je vanaf 6 maanden al beginnen. Dan kunnen baby's al prima wat gekookte of gestoomde groenten, zoals een stronkje broccoli, in hun mond stoppen. 

Als je je kind zelf laat eten, zal hij ook ruiken, voelen, zich soms bijna verslikken, eten in zijn haren smeren, eten weer uitspugen en wat op de grond gooien. Dit is voor zowel de sensorische ontwikkeling (zintuigen) als de motoriek super nuttig! Ja je kind is na de maaltijd smerig en de tafel, kinderstoel en de vloer zullen ook vies zijn, maar het eetplezier zal toenemen en je stimuleert hiermee de ontwikkeling.

Dus leg dat bordje vol verschillende dingen, doe je kind een schort aan of doe de kleertjes uit en heb vooral veel plezier! Die tafelmanieren komen later wel.

Ga even terug in de tijd

Het helpt vaak ook om als ouder te bedenken welke pijnpunten er bij jou zitten die je kind moet oplossen door zijn of haar bordje leeg te eten. Welke waarden rond eten speelden een rol in jouw verleden? Hoe goed at jij? Hoe leuk was het bij jou aan tafel vroeger? Door hier goed over na te denken, kun je je gedachten over 'hoe het hoort' misschien wat beter loslaten. 

Conclusie

Veel van de problematiek verdwijnt vanzelf wanneer kinderen zelf meer mogen bepalen en op onderzoek uit mogen. Dus: relax!

Hoe goed eet jouw kind?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon