• Femke van Kilsdonk

Effectief communiceren met je kind

Wil je graag dat de sfeer in huis fijn is? Dat je niet 14 keer hoeft te vragen of je kind zijn schoenen aantrekt? En dat ook je kind zich gehoord en gerespecteerd voelt? Lees dan snel verder. In deze blogpost vind je 6 tips om effectief te communiceren met je kind.

1. Luister goed naar je kind

Luister met je volle aandacht naar je kind. Leg je telefoon even weg, probeer even niet te denken aan wat je allemaal nog moet doen vandaag en neem even écht de tijd om naar je kind te luisteren. Kinderen die zich gehoord voelen, staan meer open voor samenwerking en kunnen zich sneller ontspannen. Ze zullen gaan meewerken in plaats van tegenwerken.

2. Communiceer op ooghoogte met je kind

Als je op ooghoogte gaat zitten, wordt het veel makkelijker om écht contact met je kind te maken. Jouw houding wordt automatisch opener, de kans is groter dat je kind je aankijkt en de kans is dus ook groter dat je kind naar je luistert.

3. Praat vanuit de ik-boodschap

Doordat je bij een ik-boodschap echt vanuit jezelf praat, roep je veel minder weerstand of verzet op bij je kind. Zeg bijvoorbeeld:"Ik heb last van hoofdpijn en harde geluiden maken het erger. Zouden jullie wat zachter kunnen praten?" of "Als je je speelgoed door de kamer gooit, wordt het een rommeltje en daar houd ik niet van." Dat werkt een stuk beter dan: "Houd eens op met dat geschreeuw!" of "Wat maak je er een puinhoop van!"

4. Wees respectvol

Praat respectvol tegen je kind en doe dit bijvoorbeeld niet met een raar stemmetje. Zeg ook niet tegen je buurvrouw terwijl je kind in de buurt is: "Laat hem maar even gaan. Hij draait vanzelf wel weer bij." Je kind voelt zich hierdoor niet serieus genomen en zal niet meer bereid zijn om mee te werken.

5. Gebruik humor

Met humor verminder je de weerstand bij kinderen en komen ze sneller in actie. Daarnaast houd je natuurlijk de sfeer goed. Kietel je kind een keer als hij geen zin heeft om op te ruimen, vraag met een lach of hij kroketten in zijn oren heeft, doe samen een wedstrijdje of doe alsof je de grote *naam kind* zoekt die zo goed kan luisteren. Dit werkt vaak super goed!

6. Geef je kind een keuze

Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze van alles moeten en weinig zeggenschap hebben. Als je je kind een keuze geeft, geef je je kind het gevoel dat hij de controle in handen heeft. De kans is groter dat je kind meewerkt en het maakt je kind zelfverzekerder.

Hoe goed luistert jouw kind? Welke punten pas jij al toe? Welke tips heb jij nog?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon