• Femke van Kilsdonk

Grote broer of zus is jaloers op de baby: 7 tips

Het krijgen van een baby is heel ingrijpend. Als je al een kind hebt, is het krijgen van een baby broertje of zusje ook voor hem/haar een hele grote verandering. Sommige kinderen vinden het prachtig, troosten de baby en maken de baby aan het lachen. Andere kinderen daarentegen zijn stikjaloers, gaan zich lastig gedragen en doen de baby misschien zelfs pijn. Hoe ga je als ouder om met die jaloezie?

Oorzaak jaloers gedrag

Kinderen hebben veel behoefte aan liefde en aandacht. Daarnaast zijn jonge kinderen egocentrisch ingesteld. Zij zien zichzelf als het middelpunt van de wereld. Alles moet draaien om hen. Pas vanaf een jaar of 5 kunnen kinderen anderen iets 'gunnen', maar alleen als ze het zelf ook hebben. Pas vanaf een jaar of 7 kunnen ze zich echt inleven in anderen.

Als er ineens een baby wordt geboren, lijkt het voor jonge kinderen alsof alles ineens draait om de baby. Ze voelen zich vervangen. De baby krijgt heel veel nieuwe spullen, er komt allemaal visite voor de baby en papa en mama zijn heel veel tijd kwijt aan de baby. Het is dan ook niet gek dat oudere broers en zussen vaak jaloers worden op de nieuwe baby.

Wennen

Kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Ze moeten accepteren dat de baby niet meer weggaat en dat hun leventje nooit meer wordt zoals het was. Tegelijkertijd moeten ze ondervinden dat jullie als ouders genoeg liefde hebben voor 2 of meer kinderen en dat het nieuwe gezinslid ook voordelen heeft. De baby wordt vanzelf een leuk speelkameraadje.

Jaloezie herkennen

Je ziet regelmatig dat kinderen die jaloers zijn op hun baby broertje of zusje terugvallen in een vroeger ontwikkelingsstadium. Ze gaan misschien weer plassen in hun broek, willen weer een speen, gaan minder goed praten etc. Zij willen ook als de baby behandeld worden.

Het kan ook zo zijn dat je kind helemaal in zichzelf keert, stil wordt en buikpijn krijgt. Een derde optie is dat je kind zich heel lastig gaat gedragen. Hij vraagt constant aandacht op een negatieve manier en driftbuien worden dagelijkse kost.

Het is allemaal heel vervelend, maar ook heel normaal gedrag.

Zo ga je ermee om

 1. Neem de gevoelens serieus Neem de gevoelens van je kind serieus en wordt niet alleen maar boos. Dan haal je de oorzaak niet weg. Ga vooral veel samen in gesprek. Laat je kind vertellen waarom hij zo boos of verdrietig is. Gedraagt je kind zich lastig vanwege jaloezie? Dan werkt een time-in waarschijnlijk een stuk beter dan een time-out.

 2. Focus op positief gedrag Het wordt een stuk gezelliger in huis als je je focust op positief gedrag. Geef je kind een compliment als hij lief is voor zijn broertje/zusje, vertel je kind regelmatig hoe dol je op hem bent, zeg eens dat je kind vroeger ook zo leuk kon lachen of ook zo goed dronk als zijn broertje/zusje etc.

 3. Boekjes Er zijn veel leuke kinderboeken die je kind duidelijk maken dat papa en mama van alle kinderen evenveel houden. Een leuk voorbeeld is het boekje 'Allemaal de Liefste' van Sam McBratney.

 4. Cadeautjes Vraag het kraambezoek om ook een cadeautje voor je oudste kind mee te nemen. Het is namelijk echt niet leuk voor je kind als de baby wel 20 cadeautjes krijgt terwijl hij zelf niks krijgt. Een andere optie is zelf wat cadeautjes achter de hand hebben om je kind iets kleins te geven als je baby een leuk cadeautje krijgt.

 5. Helpen Vraag je kind of hij jou kan helpen. Kan hij misschien de billen poetsen als je baby alleen maar heeft geplast? Kan hij de buik van je baby wassen in bad? Kan hij een sokje aantrekken? Kan hij een tekening maken voor op de babykamer?

 6. Eerlijke verwachtingen Vertel je kind tijdens de zwangerschap en net na de geboorte niet dat hij een leuk speelkameraadje krijgt. In de ogen van jonge kinderen duurt het echt een eeuwigheid voordat je wat leuks met de baby kunt doen.

 7. Exclusieve aandacht Plan iedere dag een moment van exclusieve aandacht in. Het liefst met beide ouders. Misschien kan papa wel iedere dag een half uurtje een spelletje met je kind spelen en kan mama een boekje lezen voor het slapen gaan. En probeer 1 keer in de week je kind écht even exclusieve aandacht te geven. Even alleen met je kind naar de speeltuin, even samen koekjes bakken, even samen boodschappen doen, even samen naar het zwembad etc.

Knoop vooral in je oren dat het heel normaal is. Na een aantal maanden wordt het vaak wel beter. Als het gedrag lang aanhoudt en het echt problematisch wordt, kan het goed zijn om hulp in te schakelen.

Hoe reageerde jouw kind op de komst van een broertje of zusje? Heeft jouw kind toen lastig gedrag vertoont? Hoe ging je daarmee om? Heb jij nog tips?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon