• Femke van Kilsdonk

Het 2x nee is ja principe

Kinderen krijgen heel vaak 'nee' te horen op een dag. We zijn namelijk geneigd om ze te beschermen tegen gevaar en narigheid. En dat is jammer. Jammer omdat het de sfeer in huis niet ten goede komt, jammer voor het zelfvertrouwen van je kind (kinderen kunnen meer dan we denken) én jammer omdat je je kind leerervaringen ontneemt. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont bedacht daarom het 2x nee is ja principe. Een uitstekend hulpmiddel om te bepalen of je nou 'ja' of 'nee' tegen je kind moet zeggen.

Het 2x nee is ja principe

Het principe is heel simpel. Je stelt jezelf 2 vragen en als het antwoord op beide vragen 'nee' is, krijgt je kind 'ja' te horen.

De eerste vraag: Is het levensgevaarlijk?

De tweede vraag: Brengt het schade/last aan zichzelf of aan andere personen?

Levensgevaarlijk

Het is goed om je even te realiseren wat nou écht levensgevaarlijk is en wat vervelend, maar geen wereldramp is. Je kleuter een komkommer laten snijden met een aardappelschilmesje is bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet levensgevaarlijk. Je kind kan in zijn vinger snijden, maar hij zal echt zijn vinger er niet af snijden (daar is het mesje niet scherp genoeg voor en heeft een kleuter geen kracht voor). De kans is ook heel groot dat het wél goed gaat. En dat zou een prachtige succeservaring en een flinke boost voor het zelfvertrouwen van je kind zijn. Ongeacht hoe het afloopt, is het een mooie leerervaring.

Als jij een kind hebt dat rond gaat zwaaien of gaat gooien met een mesje terwijl er ook nog een dreumes of hamster rondloopt, kan het natuurlijk zo zijn dat het wél te gevaarlijk is.

Dus voordat je roept dat je kind niet in die boom mag klimmen, je kind niet vlakbij de sloot mag voetballen, hij wat zachter moet fietsen, hij niet naar buiten mag zonder jas, hij niet van die hoge duikplank af mag of dat hij blokje niet op de toren mag zetten, omdat de toren anders omvalt, denk dan even aan het 2x nee is ja principe. Daar heeft je kind op de lange termijn veel meer aan dan aan het voorkomen van een bult of blauwe plek.

Kende jij dit principe? Zou het toepassen van dit principe ervoor zorgen dat jij vaker 'ja' in plaats van 'nee' zou zeggen of voed je je kind(eren) al heel vrij op?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon