• Femke van Kilsdonk

Hoe ga je om met een peuter die wegloopt?

Ik denk dat iedereen wel eens zijn peuter kwijt is, om hem vervolgens na een paar seconden rondkijken weer te vinden. Dit is behoorlijk schrikken, maar niet meteen een probleem. Maar wat doe je als je peuter altijd wegloopt? Als je hem nooit een seconde uit het oog kunt verliezen? Of als hij het misschien zelfs wel een leuk spelletje vindt om weg te rennen?

Van geen kwaad bewust

Waarschijnlijk is je weglopende peuter zich van geen kwaad bewust. Peuters leven nog heel erg in hun eigen belevingswereld. Ze zijn impulsief en kunnen de gevolgen van hun gedrag nog niet overzien. Ze kunnen helemaal opgaan in hun spel en zijn super nieuwsgierig.

Of toch wel?

Er zijn ook zeker peuters die wel bewust bij hun ouders weglopen. Peuters die weten dat het niet mag, maar het toch doen. Die zoeken de grenzen op, om te kijken wat er gebeurt. Waarschijnlijk zien ze het als een spelletje. En als jij er als ouder achteraan gaat rennen, wordt het nóg veel leuker.

Veiligheid voorop

Achter je kind aanrennen is dus in principe niet de beste oplossing, maaaaaaar: veiligheid voorop. Als je kind de straat op rent of op die kop hete thee afloopt, ren je er achteraan en houd je je kind tegen.

In alle andere gevallen

Als er geen gevaar dreigt, ren je dus niet achter je kind aan. Anders wordt het wegrennen steeds leuker. Waarschijnlijk is het spelletje snel over als je blijft staan en komt je kind vanzelf teruggelopen.

Eerst geef je op een neutrale toon aan dat je verwacht dat je kind bij je terugkomt. Misschien liep je kind dromerig weg of werd hij ergens zo nieuwsgierig/enthousiast van dat hij even was vergeten dat hij bij je moest blijven. Als dit niet werkt, ga je over tot de consequentie die jullie hebben afgesproken. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Afspraken

Probeer duidelijke afspraken met je kind te maken. Denk aan: "Als we oversteken, geef je een handje." Of "Op de stoep mag je loslopen zolang ik je kan zien." Leg ook uit waarom dit belangrijk is. Al vanaf 1,5 jaar begrijpen kinderen behoorlijk wat. "Als je wegloopt, raken we elkaar kwijt." Of "Op de straat rijden auto's en dat is gevaarlijk."

Consequenties

Lukt het je kind niet om zich aan de regels te houden? Dan ga je over op de consequentie die jullie hebben afgesproken. Waarschijnlijk is dat: of in de kinderwagen, of aan een tuigje, of aan de hand lopen. Wees hierin consequent. Het moet voor je kind duidelijk zijn wat jouw grenzen zijn. Tijdens het volgens uitstapje (of een kwartiertje later als jullie dan nog steeds op pad zijn) mag hij het nog een keer proberen.

Laat je peuter ook een beetje los

Geef je kind ook de mogelijkheid om te leren dat hij bij je moet blijven. Als jouw kind altijd maar in de kinderwagen zit, leert hij niet dat hij bij je in de buurt moet blijven. Oefen dus regelmatig. Goede plekken hiervoor zijn parken en bossen. Hier kan het niet direct kwaad als hij wegloopt.

Complimenten

Geef je kind complimenten als het goed gaat. "Wat fijn dat je zo goed luistert." "Super goed dat je in de buurt blijft. Zo kunnen we veilig wandelen."

Houd het leuk

De kans dat je kind bij je blijft, is groter als jullie het leuk hebben samen. Praat dus lekker tegen elkaar, wijs dingen aan, doe spelletjes, doe een wedstrijdje wie het eerst bij de volgende lantaarnpaal is, laat je kind je helpen etc.

Kortom: blijf oefenen, maak duidelijke afspraken, zorg dat het duidelijk is wat jouw grenzen zijn en probeer het vooral leuk te houden.

Loopt of liep jouw peuter (vaak)weg?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon