• Femke van Kilsdonk

Hoe je veilig gaat varen met kinderen

Met kinderen gaan varen vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen. Water is ontzettend leuk, maar levert ook gevaar op. Serieus gevaar. Wees je hiervan bewust voordat je met je kind de boot op stapt!

Reddingsvest

Niet alleen kinderen die nog niet kunnen zwemmen, maar alle kinderen kunnen het beste een zwemvest dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en op open water wil het niet altijd zeggen dat je kind zich net zo goed weet te redden als in het zwembad. Daarnaast kan hij door een val ook niet in staat zijn om te zwemmen of zelfs gewond zijn. Een reddingsvest voorkomt dan dat hij onder water verdwijnt en zal zorgen dat je kind niet met zijn hoofd in het water ligt. Hierbij is het wel van groot belang dat het vest ook de juiste maat is. Leer je kind ook hoe het vest werkt, waarom er een fluitje aan zit en dat hij niet in paniek moet raken. Dit kan je natuurlijk altijd eerst even gaan oefenen in een zwembad, waar jij hem de juiste instructies kan geven. Een zwemvest kopen doe je in een sportzaak, maar je kunt ook online een reddingsvest bestellen.

Een wakend oog

Een reddingsvest wil niet zeggen dat jouw wakend oog niet nodig is. Wees je ervan bewust dat het nog altijd niet zo is dat alle gevaar zo geweken is. Let dus goed op je kind!

Zonnebrand

Weliswaar van een andere orde, maar nog altijd wel een gevaar: verbranden. Water en zon is de ideale combinatie om met een verbrande huid thuis te komen. En zeker het tere kinderhuidje is hier heel gevoelig voor. Laat baby’s nooit in de zon zitten of liggen. Zorg voor een parasolletje! Het beste kan je je kinderen tussen twaalf en drie ook uit de zon houden. En smeer ze allemaal in, met enige regelmaat. Ook als ze niet direct in de zon komen!

Andere hulpmiddelen

Er zijn ook nog andere dingen die je zou kunnen gebruiken. Een relingnet, bijvoorbeeld, zodat niet alle speelgoed direct het water in valt. Of hou je kind aan een lifeline. Bij een grotere boot kan je ook hekjes plaatsen, die het kind een veilige speelplek bieden, midden op het dek. Zodat ze niet eens bij de reling kunnen komen. Maar denk ook eens aan het afdekken van hoeken en punten! Een boot schommelt, waardoor je kind sneller zijn evenwicht zal verliezen. Valpartijen zijn extra pijnlijk als er scherpe zaken in de buurt zijn!

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon