• Femke van Kilsdonk

Houd eens wat vaker je mond

Het is goed om lekker veel met je kind te kletsen. Zo kun je je kind heel veel leren. Maar soms is het ook goed om even je mond te houden. Vooral herinneringen, bedreigingen en waarschuwingen kun je beter voor je houden. Het maakt echt geen indruk als jij voor de zevende keer "voorzichtig!" roept terwijl je kind in een hoge boom klimt.

Beschermen

Al die dreigingen, waarschuwingen en herinneringen komen voort uit liefde. Je wilt je kind beschermen. Je wilt niet dat hij zeiknat wordt doordat hij zijn paraplu vergeten is. Je wilt niet dat hij zijn hand brandt aan de hete theepot. En je wilt niet dat je kind van het klimrek valt. Maar wat deze dreigingen, waarschuwingen en herinneringen gemeen hebben is dat je er geen vertrouwen in je kind mee uitspreekt en dat je je kind de kans ontneemt om te leren. Leren door ervaring is namelijk veel effectiever dan leren door instructies!

Ervaren

Uit onderzoek blijkt dat mensen 8 keer beter leren door primaire ervaringen dan door secundaire ervaringen. En ook negatieve ervaringen zijn waardevol. Zo leert je kind omgaan met frustratie en teleurstelling en zal hij de 'fout' niet snel nog een keer maken.

Daarnaast wordt het waarschijnlijk veel gezelliger in huis als jij een groot deel van de instructies voor je houdt.

In de praktijk

Je kunt dit echt veel vaker toepassen dan je denkt. Je kunt 's ochtends 5 keer zeggen dat je kind op moet schieten omdat hij naar school moet, maar je kunt op een gegeven moment ook je mond houden. Dan moet je kind misschien naar school in zijn pyjamabroek of met een lege maag, maar de kans is groot dat je de rest van het schooljaar dan veel fijnere ochtenden hebt.

Je kunt je kind heel vaak vertellen dat jullie geen spelletje meer kunnen spelen als hij zo treuzelt, maar op een gegeven moment weet je kind het echt wel. Laat hem maar gewoon ervaren dat je het meent.

Je kunt je kind vertellen tientallen keren zeggen dat hij voorzichtig moet doen, maar waarom laat je hem niet gewoon een keer zichzelf bezeren? Dan zal hij de volgende keer wel beter opletten.

Nooit meer instructies?

Natuurlijk kijk je niet altijd alleen maar toe. Er zijn 2 situaties waarin je altijd kiest voor instructie in plaats van voor ervaring: als het levensgevaarlijk is óf als anderen er last van hebben. Als dit beiden niet het geval is, kun je je kind lekker zijn gang laten gaan. Ook als het veel sneller, beter, makkelijker of fijner zou kunnen. Zo leren ze!

Wat zeg jij vaak wat je beter voor je kunt houden?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon