• Femke van Kilsdonk

Je kind(eren) voorbereiden op de komst van een broertje of zusje

Bijgewerkt: 28 okt 2020

Is er een baby op komst en heb je al 1 of meerderen kinderen? Super leuk! Gefeliciteerd! In deze blogpost vind je 5 tips om je kind(eren) voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje.

1. Betrek je kind bij de voorbereiding op de komst van de baby

Door je kind hierbij te betrekken, zal hij zich meer een onderdeel van het leven van de baby voelen. Kan je kind een mooie tekening maken voor op de babykamer? Of een mandje vullen met luiers? Of meehelpen met het uitzoeken van sokjes/slabbertjes/rompertjes?

2. Vertel je kind niet dat er een nieuw ‘speelkameraadje’ komt

Dit klinkt natuurlijk wel erg leuk, maar de pasgeboren baby zal voorlopig nog geen speelkameraadje zijn. In de ogen van je kind zal de baby eerder heel veel aandacht vragen van papa en mama, huilen, slapen en spugen.

3. Vertel wat ze dan wél kunnen verwachten

Vertel je kind heel eerlijk dat de baby in het begin veel zal drinken, slapen en huilen. Mama zal af en toe ook heel moe zijn door de nieuwe baby en misschien een dutje moeten doen. Als de baby groter is, kunnen jullie misschien wel samen spelen!

4. Geef je kind veel positieve aandacht

Je kind kan erg onzeker zijn over zijn nieuwe positie in huis. Hij kan zich bijvoorbeeld afvragen of hij straks nog wel net zo geliefd is. En of er nog wel voldoende aandacht voor hem zal zijn. Geef je kind dus veel positieve aandacht en praat samen over de veranderingen.

5. Boekjes

Er zijn heel veel boekjes die kunnen helpen bij de voorbereiding op een broertje of zusje. Denk aan 'Wat zit er in je buik, mama?', 'Biba baby boek', 'Duurt het nog lang? 9 Maanden wachten op de baby' en 'Kas wordt grote broer'.

Hoe pak(te) jij dit aan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon