• Femke van Kilsdonk

Kinderdagverblijf: Wat doe je als je kind huilt bij het wegbrengen?

Het is hartverscheurend om je kind huilend achter te moet laten op het kinderdagverblijf. Hele jonge kinderen snappen nog niet dat jij aan het eind van de dag wel weer terugkomt en iets oudere kinderen zijn gewoon heel verdrietig omdat ze een hele dag zonder jou door moeten brengen. Het is dus goed te verklaren, maar wat doe je als ouder als je kind moet huilen bij het wegbrengen? Houd je het kort? Sneak je weg zodra je kind even aan het spelen is? Blijf je net zo lang totdat je kind het oké vindt dat je weggaat? In deze blogpost geef ik 10 tips.

1. Neem je kind serieus

Het is ontzettend belangrijk dat je je kind serieus neemt. Je kind is gewoon verdrietig en dat verdriet mag je niet bagataliseren. Dus erken en benoem het verdriet van je kind. Uiteraard wel zonder er zelf een nog groter 'drama' van te maken dan je kind.

2. Neem je eigen gevoelens onder de loep

Hoe voel jij je eigenlijk als je je kind wegbrengt? Vind je het spannend? Heb je vertrouwen in het kinderdagverblijf? Voel je je schuldig omdat je je kind achterlaat? Of ben je juist super positief? Je kind voelt heel goed aan hoe jij je voelt en dit kan een grote invloed hebben op zijn of haar gevoelens. Als jij het zo spannend vindt, kan je partner of iemand anders je kind dan misschien een paar keer wegbrengen?

3. Ritueeltje

Het maakt niet zo heel veel uit wat je precies doet, maar blijf consequent. Dus of het wegbrengen bij jou nou 2 of 20 minuten duurt maakt niet zoveel uit. Maar blijf dit iedere keer herhalen. Dit geeft houvast en dus een gevoel van veiligheid. Je kunt bijvoorbeeld na het ontbijt richting het kinderdagverblijf vertrekken, dan samen het jasje uitdoen en ophangen, dan even samen puzzelen en dan elkaar een kus en knuffel geven en weer weggaan.

4. Doe wat je zegt

Als je zegt dat je weggaat, ga dan ook. Het is heel verwarrend voor je kind als jij telkens naar de gang loopt en weer terugkomt. Als je dan uiteindelijk écht weggaat, is het voor je kind niet duidelijk dat je dan ook écht pas weer een paar uur later terugkomt.

5. Neem tijd om te acclimatiseren

Als je 's ochtends voldoende tijd hebt, is het fijn om samen even te acclimatiseren op de groep. Dit kun je doen door bijvoorbeeld even 10 minuutjes samen met de duplo te spelen of samen een boekje te lezen. Dit zorgt voor een soepelere overgang van thuis naar het kinderdagverblijf.

6. Wennen

Als je kindje begint op het kinderdagverblijf, mag hij of zij waarschijnlijk komen wennen. Hoe dit er aantoe gaat, verschilt per kinderdagverblijf. Het kan fijn zijn om meerdere keren wenmomenten in te lassen. De eerste keer kun je samen een uurtje gaan spelen, de tweede keer eventjes samen en ook een uurtje alleen, de derde keer een paar uurtjes alleen etc. Probeer die wenmomenten ook zo positief mogelijk te houden. Dus als het goed gaat, ga je je kind gewoon ophalen. Ook al is het verleidelijk om er een paar uurtjes aan vast te plakken. Dan weet je in ieder geval zeker dat het een fijn moment is geweest en dat je kind een positieve associatie heeft gecreëerd. Als het niet zo goed gaat, is het helemaal niet erg om je kind wat eerder op te gaan halen. Liever dat dan dat je kind het kinderdagverblijf gaat associëren met heel veel verdriet.


7. Niet weg sneaken

Deze tip vind ik heel belangrijk. Sneak nooit, maar dan ook nooit stiekem weg. Het is belangrijk om altijd afscheid te nemen. Anders raak je het vertrouwen van je kind kwijt (op dit vlak). Dan moet hij altijd op zijn hoede zijn, omdat jij zomaar eens zou kunnen verdwijnen.

8. Neem iets vertrouwds mee

Neem iets voor je kindje mee dat vertrouwd is. Dat hem of haar geruststelt. Dat kan een knuffel zijn, maar ook een speentje, een speelgoedje, een t-shirt dat naar jou ruikt, eigen beddengoed of iets symbolisch zoals een toversteentje.

9. Kort houden?

Je zult bijna altijd het advies krijgen om het afscheid kort te houden. Begrijpelijk advies, maar voor sommige kinderen niet ideaal. Er zijn kinderen bij wie het werkt om net zo lang te blijven totdat hij of zij het goed vindt dat je weggaat. En als dat bij jouw kind zo werkt, is dat super fijn! Dan duurt het wegbrengen vast een stuk langer, maar dat is, als het in jullie schema past, niet zo erg. Waarschijnlijk kun je na een aantal weken veel sneller weg dan in het begin.

Er zijn ook kinderen bij wie dit moment niet komt (binnen een redelijke tijd in ieder geval). En dan stel je het moment van verdriet alleen maar uit en bouwt de spanning zich waarschijnlijk flink op. Dan kun je het beter kort houden. Voel vooral aan wat voor jullie werkt. Niet ieder kind is hetzelfde.

10. Huilt je kind toch?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind ondanks alle bovenstaande tips toch huilt bij het wegbrengen. Blijf dan als ouder in ieder geval rustig. Je kind heeft er niets aan als jij hier heel verdrietig en gestresst door wordt. Je moet je kind juist het gevoel geven dat het oké is. Dat hij op een veilige plek is en dat hij niet bang hoeft te zijn. En zoals ik eerder al zei: als je eenmaal hebt gezegd dat je weggaat, ga je ook weg. Of dit nou na 2 of 20 minuten is. Bedenk je maar dat de meeste kinderen alweer vrolijk zijn op het moment dat jij buiten staat. Je kunt eventueel na een half uurtje even het kinderdagverblijf bellen om te vragen hoe het gaat als dat jou een fijn gevoel geeft.

Mocht het nou weken of maanden lang een drama blijven, is het goed om verder te gaan kijken naar wat er aan de hand is. Als een kindje 1 dag per week gaat, zie je vaak dat een kindje zijn draai niet helemaal kan vinden. 2 (Halve) dagen zijn dan vaak fijner. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je kind het kinderdagverblijf veel te druk vindt en een gastouder beter bij hem of haar past. Of dat je kind geen klik heeft met de leidsters.

Gaat of ging jouw kind naar het kinderdagverblijf? Hoe gaat of ging het afscheid nemen? Heb jij nog tips?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon