• Femke van Kilsdonk

Kinderen zijn blijer met minder speelgoed

Veel kinderen komen om in het speelgoed. Bij elke verjaardag, feestdag of rapport stromen er weer bergen binnen. Het grootste gedeelte van de Intertoys gids kunnen ze afstrepen en ze hebben geen idee meer wat ze voor hun verjaardag willen. Misschien denk je nu: "Wat een bofkont!" Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen helemaal niet gelukkig worden van veel speelgoed. Integendeel zelfs! Uit onderzoek blijkt dat kinderen blijer zijn als ze slechts een aantal stukken speelgoed tot hun beschikking hebben. 

Verklaring

De voornaamste reden waarom kinderen niet blijer worden van super veel speelgoed is dat ze al snel overweldigd zijn door een grote hoeveelheid speelgoed. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet meer voor welk speelgoed ze moeten kiezen en het resultaat kan zijn dat je kind daardoor met helemaal niets meer speelt. Je kind zal je dan vertellen dat hij zich verveelt en niets leuks heeft om mee te spelen. Verder biedt veel speelgoed je kind ook niet de kans om de mogelijkheden met het beschikbare speelgoed te ontdekken en daarmee zijn fantasie te gebruiken. Het is dus ook nadelig voor de ontwikkeling. 

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Teledo in Ohio. 36 Kinderen tussen de 18 en 30 maanden werden voor dit onderzoek 30 minuten lang in een speelkamer gezet. Er waren 2 verschillende speelkamers: in de ene speelkamer lagen 16 stukken speelgoed en in de andere speelkamer slechts 4 stukken speelgoed. De onderzoekers kwamen er toen achter dat de kinderen die minder speelgoed tot hun beschikking hadden, langer actief betrokken waren bij hun spel dan de kinderen met meer speelgoed. Dit kwam vooral doordat de kinderen met minder speelgoed hun creativiteit konden en gingen gebruiken bij het ontdekken hoe ze op verschillende manieren plezier konden beleven aan dat ene stuk speelgoed. We kunnen dus concluderen dat kinderen 'geavanceerder' spelen als er minder speelgoed in de buurt is. En dit langer en aandachtiger spelen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling: ze leren doen alsof, het is goed voor de zelfexpressie, voor de fysieke vaardigheden en voor het leren oplossen van problemen. 

Optimale hoeveelheid speelgoed

Maar hoeveel speelgoed zou je je kind dan aan moeten bieden? Dat hangt af van de leeftijd van je kind. Neem de leeftijd van je kind in maanden. Deel dit aantal door 3. Daaruit komt het aantal stukken speelgoed dat je je kind aan zou moeten bieden. Stel dat je kind net 2 jaar geworden is. Dan is de optimale hoeveelheid speelgoed 24:3=8. 

Wat doe je met de rest van het speelgoed?

Je gooit de rest van het speelgoed natuurlijk niet meteen weg. Berg de rest van het speelgoed op in dozen en bewaar dit uit het zicht van je kind. In de schuur of op zolder bijvoorbeeld. Na een aantal weken kun je het speelgoed omruilen met het speelgoed uit de dozen. Zo wordt de fantasie van je kind opnieuw geprikkeld. 

Hoeveel speelgoed heeft jouw kind?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon