• Femke van Kilsdonk

Kinderen zouden minimaal 3 uur per dag buiten moeten spelen

Kinderen van 4 tot 11 jaar spelen gemiddeld 3 tot 7 uur per week buiten. Dan is inclusief het buitenspelen onder schooltijd. Ik vind dat echt dramatisch weinig. En ik niet alleen. Keer op keer blijkt uit onderzoek hoe belangrijk buitenspelen is. Jantje Beton heeft als doel om kinderen minstens een uur per dag buiten te laten spelen. Mooi doel natuurlijk, maar wat mij betreft erg laag. Kinderergotherapeute Angela Hanscom pleit ervoor om kinderen minimaal 3 uur per dag buiten te laten spelen. En Charlotte Mason stelt zelfs dat kinderen 4 tot 6 uur per dag buiten door moeten zouden brengen.

Waarom buitenspelen belangrijk is

Buitenspelen is eigenlijk overal goed voor. Het verbetert alles van de creativiteit tot emotionele stabiliteit. Het heeft grote voordelen voor onder andere de motorische vaardigheden, de leerprestaties, de sociale ontwikkeling, een gezond gewicht en nog veeeeel meer!

Vrij spelen

Natuurlijk is het al heel goed als je kind buiten sport, als jullie lopend boodschappen doen, als jullie regelmatig naar de stad fietsen en als je kind lekker schommelt in de achtertuin. Maar zorg dat er ook voldoende tijd is voor écht vrij spel. Dus momenten waarop je kind, het liefst met andere kinderen, naar buiten gaat en de wereld ontdekt. Waarop je kind in bomen klimt, rent, gaten graaft met stokken, verstoppertje speelt, hutten bouwt etc.

Hoe krijg je het in vredesnaam voor elkaar om 3 uur per dag naar buiten te gaan?

Het is een kwestie van doen! Van kleine beetjes helpen. Van uitproberen. Wat doe je nu met de auto wat ook wel lopend of fietsend kan? Kun je ook buiten lunchen in plaats van binnen? Kan je puber bij mooi weer buiten zijn huiswerk maken? Zoek leuke speeltuinen op en bedenk leuke activiteiten. Met kleine kinderen kun je de schutting of een muurtje 'verven' met water (en een kwast), je kunt mandala's maken van blaadjes en steentjes en parcourtjes bouwen. Met oudere kinderen zijn Pokemon Go en Geocaching aanraders!

Meer naar buiten

Mijn doel van deze blogpost is een stukje bewustwording. Ga eens na hoeveel uur jullie nu per dag of per week buiten zijn. Is het haalbaar om meer tijd buiten door te brengen? En hoe wil je dat integreren?

Hoeveel zijn jij en je kind(eren) buiten? Is het haalbaar om meer naar buiten te gaan? Hoe wil je dat vormgeven?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon