• Femke van Kilsdonk

Lastig kind? Geef je kind meer autonomie!

Eigenlijk is de titel van dit artikel al niet helemaal juist. Je kind is niet lastig, maar zijn gedrag is soms lastig. Hier zit dan ook meteen een tip in verpakt. Zeg niet tegen je kind dat hij lastig/vervelend is, maar dat hij lastig/vervelend doet. Maar goed, ik dwaal nu al af. Kinderen die zich regelmatig dwars en koppig gedragen, hebben vaak behoefte aan meer autonomie. In deze blog lees je hoe je je kind meer autonomie geeft.

Wat is autonomie?

Het woord autonomie komt van het Griekse woord autonomia. 'Autos' betekent zelf en 'nomos' betekent wet. Autonomie betekent dus 'eigen wetten opleggend'. Als je je kind meer autonomie geeft, geef je hem meer vrijheid om zelf te bepalen wat hij doet.

Kinderen hebben hier behoefte aan. Eigenlijk hebben alle mensen hier behoefte aan. Dat merk je voor het eerst bij peuters die heel vaak 'nee' en 'zelluf doen' roepen. De kans is groot dat je kind minder opstandig gedrag vertoont als jij je kind meer autonomie geeft.

Zo geef je je kind meer autonomie

Door deze 3 tips te volgen, geef je je kind meer autonomie:

  1. Neem je kind serieus Kinderen zijn ook mensen. Tuurlijk kunnen ze niet altijd de gevolgen van bepaalde acties overzien, maar dat betekent niet dat je heel de dag maar tegen ze kunt roepen wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen. Kinderen hebben vaak hele goede, creatieve ideeën. Luister goed naar je kind, ga samen in gesprek en neem zijn of haar ideeën en oplossingen serieus. Als je kind 's ochtends een paarse broek met een groen t-shirt heeft aangetrokken, roep dan niet meteen 'nee'. Als je kind dit nou een mooie outfit vindt, waarom zou hij het dan niet mogen dragen? Als je kind graag een boterham met augurk wilt, waarom zou jij hem dan vertellen hij dat niet krijgt omdat dat vies is? En als je kind een oplossing heeft voor een probleem in huis, waarom proberen jullie dat dan niet uit? Als jij alle ideeën van je kind telkens afbrandt, krijgt je kind daar absoluut geen zelfvertrouwen van.

  2. Laat je kind meebeslissen In welke situaties kun jij je kind meer keuzevrijheid geven? Mag je kind af en toe ook kiezen wat jullie gaan eten? Kan hij wat vaker zelf kiezen wat hij op zijn brood krijgt? Mag hij op zaterdag zelf kiezen welke kleren hij aantrekt? Vrije keuze is niet altijd mogelijk, maar keuze uit 2 of 3 opties bijna altijd wel. "Wil je kaas of pindakaas op je brood?" "Zullen we eerst naar de Jumbo gaan of eerst naar de Aldi?" "Wil je eerst je kleren aantrekken of wil je eerst tandenpoetsen?" "Wil je een broek aan of een rok?" Als je je kind vaker laat kiezen, zul je merken dat hij het ook sneller accepteert als hij en keertje niet mag kiezen.

  3. Grijp niet te snel in Laat je kind zelf ontdekken. Zie je dat het aantrekken van zijn broek helemaal niet goed gaat? Grijp niet meteen in en laat je kind zelf nog een beetje aanmodderen. Klimt je kind op een hoog klimtoestel en vind je het eng? Vraag je dan eerst af of het echt gevaarlijk is en of je echt denkt dat je kind het niet aankan. Maakt je kind ruzie met een leeftijdsgenootje? Kijk eerst of ze het zelf oplossen. Vraagt je kind om hulp? Probeer dan eerst een tip te geven. Het werkt vaak goed om te zeggen: "Soms helpt het om...". Zo heeft je kind niet het gevoel dat hij faalt als het dan nog steeds niet lukt.

Wanneer geef jij jouw kind veel autonomie? En wanneer zou je je kind meer autonomie kunnen geven?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon