• Femke van Kilsdonk

Leg je telefoon wat vaker weg

Ouders zijn regelmatig druk met hun telefoon als de kids in de zandbak spelen, als ze achter de kinderwagen lopen, tijdens de voetbaltraining van hun kind of als ze als gezin in de auto zitten. Hoe schadelijk is deze 'afwezigheid' voor kinderen? Anna van den Breemer zocht dit namens de Volkskrant uit.

The guilty secret of distracted parenting

Ongeveer 34% van de ouders pakt regelmatig zijn telefoon erbij terwijl ze tijd met hun kinderen doorbrengen. The New York Times noemt dit fenomeen 'The guilty secret of distracted parenting'. Maar hoe erg is dit? Beschadig je je kind door in de speeltuin te Whatsappen met vriendinnen?

Onderzoek

Er is helaas nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van deze afwezigheid op kinderen. Verkennende onderzoeken wijzen erop dat de aanwezigheid van beeldschermen de interactie tussen ouders en kind wel in de weg kan zitten.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont zegt dat het zeker schadelijk is om veel tijd op je telefoon door te brengen in het bijzijn van je kinderen: "De grootste dreiging voor een kind is het gevoel niet belangrijk te zijn voor de ouders. Voor een jong kind is ouderlijke beschikbaarheid gekoppeld aan veiligheid. Ze krijgen zo het vertrouwen dat het loont om een relatie met een medemens aan te gaan. Een ouder die vaak afwezig reageert, kan dus het hechtingsproces verstoren."

Daarnaast geeft je je kind het verkeerde voorbeeld: "Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, maar naar wat je doet."

De Amerikaanse psycholoog Jenny Radesky heeft onderzoek gedaan naar de interactie tussen ouders en kinderen in een fastfoodrestaurant. Zij zag dat ouders die tijdens de maaltijd direct hun mobieltje erbij pakten, konden rekenen op drukke kinderen die ook nog eens niet goed luisterenden als ze gecorrigeerd werden.

Zo ben ik niet

Het zou natuurlijk mooi zijn als jij niet 'zo'n' ouder bent, maar uit onderzoek blijkt dat een smartphone gebruiker elke 7 minuten op zijn telefoon kijkt. Hoogleraard klinische psychologie Jan Derksen: "Veel ouders hebben geen grip op hun eigen telefoongebruik. Het is een epidemie met vergaande invloed."

Dit is te verklaren doordat onze hersenen dopamine aanmaken als we een berichtje krijgen. En dat voelt fijn.

Tip

Soms ontkom je er misschien niet aan om nog even wat berichtjes of mailtjes te versturen. Maar volgens Steven Pont kun je beter 30 minuten met volle aandacht bij je kind zijn en vervolgens 30 minuten naar zolder gaan om te werken dan een uur lang half aanwezig zijn.

Voor mij is deze informatie best confronterend. Ik kijk vaak op mijn telefoon. Te vaak.

Hoe zit dat bij jou? Zit jij veel op je telefoon in het bijzijn van je kinderen?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon