• Femke van Kilsdonk

Maak samen met je kinderen een seizoenstafel

Op Vrije scholen hebben ze een prachtige traditie die wat mij betreft voor ieder gezin met kinderen ontzettend leuk, mooi en goed is: de seizoenstafel. In deze blogpost lees je wat een seizoenstafel is, waarom dit goed is voor kinderen en hoe je zo'n seizoenstafel inricht.

Wat is een seizoenstafel?

Een seizoenstafel is een stukje in je huis, zoals een plankje of kastje, wat je inricht op basis van de seizoenen en jaarfeesten. Onder de jaarfeesten vallen het Michaelsfeest, Sint Maarten, Advent, Sinterklaas, Sint Lucia, Kerstmis, Driekoningen, Maria Lichtmis, Carnaval, Palmpasen, Pasen, Pinksteren en Sint Jan.

Klinkt misschien als abracadabra als je niet op de Vrije school hebt gezeten en niet christelijk bent opgevoed, maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Een seizoenstafel is ook al heel leuk als je alleen de seizoenen uitbeeldt. Of als je van de jaarfeesten alleen Sinterklaas, Kerstmis en Pasen terug laat komen.

Waarom is een seizoenstafel goed voor kinderen?

Een seizoenstafel geeft een indeling van het jaar. Het maakt het jaar overzichtelijk voor kinderen. Dit geeft kinderen rust en tegelijkertijd worden ze zo meer één met de natuur. Wat buiten gebeurt, haal je namelijk ook binnen.

Maar daarnaast is een seizoenstafel maken ook gewoon heel leuk. Net als het optuigen van de kerstboom. Het is een fijne, gezamenlijke activiteit en het geeft sfeer in huis.

De basis van een seizoenstafel

Eerst kies je dus een plekje uit in huis. Dit kan een kastje of plankje zijn, maar bijvoorbeeld ook de vensterbank. Vervolgens begin je met mooie stoffen doeken. Bijvoorbeeld van flanel of zijde. Deze doeken vormen de ondergrond. De kleur van de doeken is heel belangrijk en moet overeen komen met het seizoen. In de zomer kun je dus denken aan geel, in de herfst aan oranje, bruin en rood, in de winter aan blauw en in de lente aan groen. Hier voeg je verschillende elementen aan toe zoals dieren en poppetjes van hout of vilt, ansichtkaarten, boekjes, silhouetlampen, stenen, blaadjes, schelpen, bloemetjes en kaarsjes. Het allerbelangrijkste is dat je de seizoenstafel samen met je kind maakt. Geef je kind vooral inspraak.Hoe de seizoenstafel wordt ingericht op de vrije school

Op de traditionele vrije scholen wordt er heel veel aandacht aan de seizoenstafel besteed en wordt deze regelmatig aangepast. Op veel vrije scholen beginnen ze na de zomervakantie met lichtblauwe en lichtgele tinten. Vaak is er een strand afgebeeld. Op de tafel vind je bijvoorbeeld schelpen en zand. Als de herfst begint vormen oranje, bruin en rood de basis. Er komen nootjes, blaadjes, eekhoorntjes en egeltjes bij. Rond Michaelstijd verschijnt er een draak en natuurlijk Joris die de draak gaat verslaan. Rond Sint Maarten wordt er plaats gemaakt voor uitgeholde, versierde knollen en een kaarsje.

En zo verandert de seizoenstafel dus bij ieder seizoen en bij ieder jaarfeest. Als je benieuwd bent hoe de tafel de rest van het jaar wordt aangepast, lees dan vooral deze blogpost even van De Vrije Juf.


Enthousiast?

Ben je enthousiast geworden? Leuk! Begin vooral niet te ingewikkeld en check Pinterest als je nog wel wat inspiratie voor de inrichting van de seizoenstafel kan gebruiken.

Hebben jullie thuis een seizoenstafel? Wat vind jij van seizoenstafels?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon