• Femke van Kilsdonk

Moet je je peuter of kleuter dwingen om dankjewel te zeggen?

De meeste ouders willen dat hun kind vriendelijk en dankbaar is en goede manieren heeft. Maar in hoeverre kun je dit afdwingen als ouder? Is het zinvol om je peuter of kleuter te dwingen om 'dankjewel' te zeggen? Bijvoorbeeld als hij een stukje worst krijgt bij de slager of als hij cadeautjes krijgt op zijn verjaardag? Ik vind dit niet nodig en in deze blogpost zal ik je uitleggen waarom.

Let op: leren en dwingen zijn 2 verschillende dingen. Deze blogpost gaat niet over of het belangrijk is om je kind te leren om 'dankjewel' te zeggen, maar wél over of je je kind moet dwingen als hij of zij geen 'dankjewel' zegt.

Wat wil je bereiken?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je nou eigenlijk wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld dat de 'gever' ziet dat je kind dankbaar is? Daar is namelijk echt geen 'dankjewel' voor nodig. Dat is gewoon terug te zien in de reactie van je kind. In zijn gezichtsuitdrukking of gedrag. Of wil je bereiken dat je kind daadwerkelijk dankbaar is en dit uit? Dat valt niet af te dwingen. Dat bereik je in ieder geval niet door je kind 'dankjewel' te laten zeggen. Dan kun je beter in gesprek gaan over dankbaarheid en samen iedere dag een aantal dingen opnoemen waar je dankbaar voor bent. Wil je dat anderen zien dat jij 'goed opgevoede' kinderen hebt? Als dat zo is, is het raadzaam om te onderzoeken wat hieraan ten grondslag ligt. Is dat onzekerheid? Dat is geen goede reden om gedrag bij je kind af te dwingen. Of wil je je kind 'goede manieren' bijbrengen? De beste manier daarvoor is zelf het goede voorbeeld geven.

Wat is het resultaat?

En wat bereik je ermee op de momenten dat je je kind wél dwingt? Als je de 'En wat zeg je dan?'-vraag op tafel gooit? Bij sommige kinderen doet deze vraag weinig. Die roepen dan gewoon 'dankjewel' en gaan verder met de orde van de dag. Ze zeggen het dan trouwens niet omdat ze het menen, maar omdat het van jou moet. Het is dus de vraag of dat is wat je wil bereiken. Maar verlegen kinderen zet je voor het blok. Die slaan dicht. Pushen werkt bij verlegen kinderen averechts. Je kind voelt zich van binnen vreselijk op zo'n moment, het komt de sfeer niet ten goede en het maakt voor de manieren van je kind geen verschil. Want zoals je in de vorige alinea al las, je kind leert die 'goede manieren' ook gewoon als jij ze voorleeft.


Wat dan wel?

Wat doe je dan wel als je kind een plakje worst van de slag, een plakje kaas van de kaasboer of een koekje van de bakker krijgt? Reageer zelf. Toon het gedrag dat je wil dat je kind uiteindelijk gaat vertonen. Zeg bijvoorbeeld: "O dat is aardig zeg! Dankjewel!". En toon dit gedrag ook in de omgang met je kind. Bijvoorbeeld als je een likje van zijn ijsje krijgt of als hij in zijn speelgoedkeukentje een taartje voor je heeft gebakken. Dan leert je kind hoe het 'hoort' in deze maatschappij en zal hij dit gedrag uiteindelijk vanzelf een keer laten zien. Misschien eerst op momenten dat jij er als ouder niet bij bent. Bijvoorbeeld als hij bij een vriendje aan het spelen is. Maar later ook op momenten dat jij er wél bij bent.

Dwing jij je peuter of kleuter om dankjewel te zeggen? Waarom wel of waarom niet?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon