• Femke van Kilsdonk

Montessori slaapkamer voor je kind: hoe, wat en waarom?

Bijgewerkt: 27 okt 2020

Er zijn ontzettend veel pedagogen met allemaal hun mooie, eigen ideeën over de ontwikkeling van kinderen. Een bekende, invloedrijke pedagoog (tevens arts) is de Italiaanse Maria Montessori die leefde van 1870 tot 1952. Een kenmerkende uitspraak van haar is "Help mij het zelf te doen." Haar ideeën inspireren vandaag de dag nog steeds veel ouders en leerkrachten en dat snap ik heel goed! In deze blogpost vind je hoe je de Montessori 'methode' écht in huis kunt halen. Namelijk hoe je de slaapkamer van je kind Montessori-proof in kunt richten.   


Montessori gedachtegoed in het kort

Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben een sterke intrinsieke motivatie om te ontdekken en te leren. Als ouder of leerkracht sluit je hierbij aan door een stimulerende omgeving te creëeren. Een omgeving waarin het kind uitgenodigd wordt om te gaan onderzoeken en begrijpen. 

Zelfstandigheid en (keuze)vrijheid zijn belangrijk. Een kind ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo en moet de vrijheid krijgen om zelf te bepalen waar hij of zij mee speelt, aan werkt etc.

In de slaapkamer

Als je de slaapkamer van je kind Montessori-proof wil maken, moet de slaapkamer aan een paar punten voldoen. 

1. De kamer is minimalistisch

Rustige kleuren, weinig prints, alleen functionele spullen, geen rommel, een beperkte hoeveelheid speelgoed, natuurlijke materialen (want die prikkelen de zintuigen) etc. Dus geen geschilderde roze uil op de muur, geen hippe gouden apen kandelaar met een kaars erin, geen botanisch behangetje en geen vlaggetjes. Dit geeft onrust en afleiding. Denk wél aan pastel- of aardetinten, houten speelgoed (dient meteen ter decoratie), rieten manden, een rustige speelmat en regelmatig samen opruimen.

2. Alles is toegankelijk

Alles in de kamer moet toegankelijk zijn voor je kind. Dus zijn kledingkast, zijn speelgoed, zijn boeken, zijn bed... Alles! Hier kun je aan voldoen door voor open, lage kasten te kiezen. Hier kun je manden in doen waar je het speelgoed of de kleding netjes, gesorteerd in opbergt (de Kallax en Eket serie van Ikea zijn hier perfect voor). Ook lage plankjes en kledingroedes zijn heel geschikt.

3. Grondbed

Hierboven las je al dat ook het bed goed toegankelijk moet zijn voor je kind. Dit doe je door een grondbed te creëeren. Bye Bye ledikant! Een grondbed stimuleert onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid. Je maakt een heel eenvoudig een grondbed door een matras op een lattenbodem of pallets op de grond te leggen. Tegenwoordig heb je ook van die leuke huisjesbedden waarbij je kind maar een paar centimeter van de grond af slaapt. Ook heel geschikt!

Je kunt het grondbed al gebruiken vanaf het moment dat je kind een paar maanden oud is, maar zeker als je kind begint te klimmen of toont dat hij behoefte heeft aan (meer) onafhankelijkheid.

Let op!

De veiligheid is in een Montessori kamer nóg belangrijker dan in een 'normale' slaapkamer. Je kind kan namelijk overal bij, ook als hij alleen in zijn kamer is. Zorg er dus voor dat alle stopcontacten zijn beveiligd, dat de kasten vastgezet zijn aan de muur, dat je kind niet van de trap kan vallen, dat je kind geen losse doeken over hem heen kan trekken, dat je kind niet verwikkeld kan raken in koordjes van bijvoorbeeld de raamdecoratie etc. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de Montessori methode? Dan raad ik het boek Montessori voor thuis van Simone Davies aan. Een heel mooi boek voor ouders van kinderen tot 4 jaar.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een Montessori slaapkamer? Check dan vooral Pinterest even!

Wat vind jij van het Montessori gedachtegoed? En zou jij een Montessori slaapkamer voor je kind creëeren?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon