• Femke van Kilsdonk

Omgaan met brutaal gedrag

Je vraagt je kind of hij zijn schoenen op wilt ruimen en krijgt als reactie: "Ruim ze lekker zelf op!" Of je kind roept: "Stomme zeurpiet!" Herkenbaar? Gelukkig is dit helemaal niet gek. Ieder kind is wel eens brutaal. Maar hoe ga je om met dit soort situaties? Negeer je dit gedrag? Word je boos? Schiet je in de lach? Of ga je rustig in gesprek?

Ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich constant. Ze verkennen de wereld om hen heen, ze krijgen een eigen wil, ze vormen hun eigen mening, ze verkennen hun grenzen en ze verkennen ook de grenzen van de mensen om hen heen zoals die van jou. Brutaal gedrag is dus helemaal niet gek. Het is belangrijk om je te realiseren dat de frontale cortex van je kind (deel van de hersenen) nog (lang) niet volledig ontwikkeld is. En dit is net het deel van het brein dat emoties regelt...

Tip 1: Wat is de oorzaak?

Voor een goede, passende reactie, is het belangrijk om te weten waarom je kind brutaal doet. Is hij onzeker en wil hij stoer doen? Dan kun je op een ander moment aan de slag met zijn zelfvertrouwen. Is hij boos en uit je kind dit door brutaal, opstandig gedrag? Dan kun je je kind leren om hiermee om te gaan en deze emotie op een andere manier te uiten. Is je kind moe en chagrijnig? Dan moet hij vanavond misschien eerder naar bed of is het fijn als hij voortaan eerst even een boekje leest als hij uit school komt. Is je kind jou aan het uittesten? Dan is het extra belangrijk om grenzen te stellen. Is het brutale gedrag erin geslopen en inmiddels een gewoonte geworden? Dan moet daar maar eens verandering in komen.

Tip 2: Accepteer het niet

Wat de reden van het brutale gedrag ook is, accepteer het niet! Kinderen hebben grenzen nodig. Stel je geen grenzen, kan dat niet alleen vervelende gevolgen hebben voor jou (steeds brutaler kind), maar ook voor je kind (krijgt steeds vaker negatieve aandacht) en andere personen in zijn leefomgeving zoals zijn juf, opa en voetbaltrainer.

Vertel je kind heel duidelijk welk gedrag je niet accepteert en waarom je dit gedrag niet accepteert. Bijvoorbeeld omdat het brutaal is en jij daar verdrietig van wordt. Geef ook aan wat er gebeurt als je kind niet stopt met dit gedrag (de consequentie).

Tip 3: Blijf rustig en toon begrip

Als je met je kind in gesprek gaat, kun je het beste rustig blijven. Je stem verheffen of zelfs schreeuwen helpt niet. Probeer ook het gevoel van je kind te benoemen. Dit helpt je kind om zijn gevoelens te begrijpen en hierdoor wordt je kind vaak rustiger. "Ik begrijp dat je geen zin hebt om je schoenen op te ruimen. Toch wil ik dat ze over 5 minuten in de gang staan." Of: "Je wilt liever doorspelen he? Dat begrijp ik wel. Helaas kan dat nu niet, omdat we gaan eten." Of: "Je moet wel erg boos zijn als je zo tegen me praat. Dat is niet zoals we in dit huis met elkaar omgaan."

Geef ook de ruimte aan je kind om nog wat uit te leggen over zijn gedrag als hij hier iets over kwijt wilt. Luister hier echt naar!

Tip 4: Zoek samen naar een oplossing

Ga samen op zoek naar een oplossing. Wat kan je kind de volgende keer doen als hij boos is? Kan hij misschien vertellen dat hij boos is en vragen om een paar minuten alleen? Wat kan hij doen als hij moe en chagrijnig is? Kan hij dan misschien even een boekje lezen in zijn kamer? En hoe kan je kind op een nette manier duidelijk maken dat hij iets niet leuk vindt? "Daar heb ik echt geen zin in", klinkt bijvoorbeeld een stuk aardiger dan "Doe het lekker zelf". Zo leer je je kind om op een respectvolle manier te communiceren.

Tip 5: Schenk vooral aandacht aan positief gedrag

En tenslotte nog een inkoppertje: schenk vooral aandacht aan positief gedrag van je kind. Complimenten, gezelligheid en veel positieve aandacht zorgen ervoor dat je kind meer positief gedrag zal vertonen.

Is jouw kind vaak brutaal? Hoe reageer jij dan?