• Femke van Kilsdonk

Omgaan met eenkennigheid

Wat doe je als je baby, peuter of kleuter eenkennig is? Als hij alleen bij jou op schoot wil zitten? Als hij begint te huilen als hij benaderd wordt door vreemden? Dat lees je in dit artikel.

Wat is eenkennigheid?

Kinderen die eenkennig zijn, zijn erg gericht op 1 of een paar mensen die dichtbij hen staan. Dit zijn vaak de ouders, opa's en oma's en pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf. Eenkennige kinderen zoeken veel steun bij deze mensen en kunnen overstuur raken in de afwezigheid van hen en de aanwezigheid van onbekenden.

Wanneer worden kinderen eenkennig?

Kinderen worden vaak rond de 8 à 9 maanden eenkennig. Baby's beginnen rond deze leeftijd meer te begrijpen waardoor ze zich ook kwetsbaarder gaan voelen. De belangrijkste periode voor een goede hechting ligt ook tussen de geboorte en de 8 maanden. Dat je baby eenkennig is, laat zien dat je baby veilig aan jou gehecht is.

Dit verband kunnen we trouwens niet omdraaien. Als jouw baby niet eenkennig is, hoeft hij helemaal niet onveilig hecht te zijn.  Het moeite hebben met de afwezigheid van jou als ouder duurt vaak totdat je kind 2 jaar is en soms zelfs totdat je kind 3 of 4 jaar is. Maar uiteindelijk groeien (bijna) alle kinderen hier overheen!


Eenkennigheid voorkomen?

Eenkennigheid kun je niet voorkomen. Het is wel zo dat kinderen die van jongs af aan gewend zijn om in nieuwe, onbekende situaties terecht te komen met onbekende mensen, vaak minder eenkennig zijn. Kinderen die gewend zijn dat hun ouders altijd bij hen zijn, hebben hier vaak veel meer last van. Maar zoals ik al aangaf, is dit helemaal niet erg en heel normaal. 

Hoe ga je ermee om?

Er zijn 2 dingen die je niet moet doen: je kind forceren om contact te maken met onbekenden en alle moeilijke situaties vermijden. Dit heeft beiden een averechts effect. Wat doe je dan wel? De truc is je kind rustig blootstellen aan situaties die hij als eng ervaart. Door je kind te steunen en te begeleiden op lastige momenten, leert hij omgaan met de aanwezigheid van onbekenden en de afwezigheid van jou.


 • Bouw het contact met onbekenden rustig op;

 • Geef je kind tijd om te wennen aan de nieuwe situatie;

 • Laat je kind eerst lekker de kat uit de boom kijken bij jou op schoot;

 • Vraag mensen om niet te snel op je kind af te stappen voor bijvoorbeeld een gesprekje;

 • Laat onbekenden jouw kind na een tijdje rustig benaderen met bijvoorbeeld een speelgoedje.


Daarnaast is het belangrijk om als ouder altijd duidelijk afscheid te nemen en bij terugkomst je kind duidelijk te begroeten. Als je wegglipt, kan je kind de angst krijgen dat jij altijd ineens kan verdwijnen. Zo wordt je kind alleen maar nóg angstiger en eenkenniger. 

Tot slot heb ik als tip om regelmatig kiekeboe of verstoppertje met je kind te spelen, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zo leert je kind dat iets wat ze niet zien, toch weer terugkomt. Ook door met je kind te praten als jij in een andere ruimte van het huis bent, leert je kind dit. 


Is of was jouw kind eenkennig? Hoe ga of ging jij hiermee om?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon