• Femke van Kilsdonk

Opvoeden volgens het continuümconcept

Antropologe Jean Liedloff deed onderzoek naar een primitieve stam die opvallend harmonieus samenleeft. Er wordt niet geruzied en de kinderen huilen bijna niet. De reden dat ze zo fijn samenleven? Hun manier van opvoeden. Jean Liedloff vatte hun manier van opvoeden samen in 4 elementen die ik in deze blogpost voor jullie heb uitgewerkt.

Nabijheid

Bij de Yeguana, de stap waar Jean Liedloff onderzoek deed, worden kinderen constant gedragen door hun ouders en andere familieleden. Meestal lekker in de draagdoek. Dit gebeurt totdat ze zelf aangeven er klaar mee te zijn. Ook slapen ze in dezelfde ruimte met hun ouders en krijgen ze borstvoeding totdat ze niet meer willen. Er is dus voortdurend nabijheid en er wordt direct op hun behoeften zoals honger en behoefte aan troost gereageerd.

Niet overbeschermen

Yeguanas hebben veel vertrouwen in hun kinderen. Ze roepen niet "Kijk uit!", "Voorzichting!" en "Pas op!". Ze geloven dat hun kinderen zich bewust zijn van gevaren en hoogtes. En volgens Liedloff hebben die kinderen nauwelijks ongelukken. De kans op een ongeluk zou kleiner worden naarmate een kind meer vertrouwen krijgt van zijn ouders en omgeving.

Gelijkwaardige behandeling

Kinderen worden niet als prinsen en prinsesjes behandeld, maar als zoveel mogelijk gelijkwaardig. De Yeguana's doen niet aan belonen en straffen. Dat doe je tenslotte ook niet met je vrienden toch? Ook helpen de kinderen actief mee in het huishouden. Daar leren ze veel van.

Niet kindgericht

Kinderen staan bij de Yeguana's niet in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn er altijd bij, bijvoorbeeld in de doek of op de arm, maar ze krijgen niet alle aandacht (zoals dat in de Westerse wereld wel gebeurt).

Door kinderen op deze manier op te voeden zouden ze goed met hun emoties leren omgaan, zich veilig hechten, al vroeg zelfstandig zijn, naar hun eigen behoeftes en verlangens kunnen luisteren en veel zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben.

Conclusie

De moeders die behoren tot deze stam gaan gewoon hun eigen gang en de kinderen zijn er 'gewoon bij'. Kinderen staan niet in het middelpunt, maar zijn wel 'baas' over zichzelf.

Meer lezen? Lees dan 'Op zoek naar verloren geluk' van Jean Liedloff.

Wat vind jij van deze manier van opvoeden?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon