• Femke van Kilsdonk

Onvoorwaardelijk ouderschap: opvoeden zonder straffen en belonen

Bijgewerkt: 28 okt 2020

Beloof jij je kind wel eens een toetje als hij zijn bord heeft leeggegeten? Geef je je kind een compliment als hij zijn schoenen heeft opgeruimd nadat je dit hebt gevraagd? Negeer je je kind als hij een driftbui krijgt? En krijgt jouw kind wel eens een time-out? Volgens Alfie Kohn is dit geen goed idee. Op deze manier leer je je kind namelijk dat jouw liefde niet vanzelfsprekend is, maar dat je kind er eerst iets voor moet doen.

Alfie Kohn is de grondlegger van het onvoorwaardelijk ouderschap. Dit is een hele andere manier van omgaan met kinderen dan gebruikelijk is in Nederland. Onvoorwaardelijk ouderschap legt de nadruk niet op wat je kind doet, maar op wie hij is.

Onvoorwaardelijke liefde

De kern van deze methode is dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt en dit ook aan je kind laat zien. Straffen en belonen zijn dus uit den boze. Kohn vindt dit emotionele chantage. Daarmee geef je je kind het idee dat er voorwaarden verbonden zijn aan jouw liefde en aandacht. Dus ook als je kind zijn bord niet leegeet, krijgt hij dat toetje. Als hij zich misdraagt, hoeft hij niet naar de gang of zijn kamer. En als hij een tekening heeft gemaakt, zeg je niet "Wat mooi!", maar "Hé, ik zie dat je bomen hebt betekent met blaadjes aan hun takken."


Ongewenst gedrag

Het is niet zo dat je kind alles maar kan maken. Ook binnen het onvoorwaardelijk ouderschap zijn er grenzen. In plaats van straffen en belonen, kies je voor praten en samenwerken. Wat is er aan de hand? Waarom vertoont je kind dit gedrag? Is hij misschien moe of hongerig? En hoe kunnen jullie dit nu oplossen? Vergeet ook niet uit te leggen waarom jij dit gedrag niet oké vindt. Dat maakt het voor je kind eenvoudiger om de grens te accepteren en om zich een volgende keer anders te gedragen.


Mindset

Het is belangrijk dat je je kind serieus neemt, ervan uit gaat dat kinderen van nature goed zijn en dat het gedrag van je kind een reflectie van zijn emoties is. Je mindset moet veranderen van 'Hoe krijg ik mijn kind te doen wat ik wil?' naar 'Wat heeft mijn kind nodig en hoe kan ik zijn behoefte vervullen?'.


Intrinsieke motivatie

Volgens Kohn zijn straffen en belonen naast ongewenst, ook zinloos. In ieder geval op de lange termijn. Door straffen en belonen voeg je een externe bron van motivatie toe. Hierdoor verminder je de intrinsieke motivatie van een kind. Zo zal je kind zijn bord dus niet meer leegeten omdat hij honger heeft, maar omdat hij dan een toetje krijgt. En zal hij zijn zusje niet meer slaan omdat dat vervelend voor haar is, maar omdat hij anders straf krijgt. De kans wordt dan groot dat je kind het gewenste gedrag niet meer vertoont zodra de externe motivatie (in veel gevallen ben jij als ouder dat) niet aanwezig is.

Meer lezen?

Eigenlijk is onvoorwaardelijk ouderschap niet samen te vatten in één artikel. Als je interesse hebt in deze methode, zou ik je aanraden om het boek Onvoorwaardelijk ouderschap van Alfie Kohn te lezen.

Wat is jouw mening over onvoorwaardelijk opvoeden?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon