• Femke van Kilsdonk

Seksuele voorlichting aan jonge kinderen

Veel ouders denken onterecht dat je pas met seksuele voorlichting hoeft te beginnen zodra je kind in de puberteit belandt. Begin hier gewoon meteen mee! In deze blogpost lees je hoe je dit aan kunt pakken.


Seksuele voorlichting aan baby's (0-2)

Baby's ontdekken hun lichaam. Ze ontdekken dat ze handjes en voetjes hebben en deze heel leuk kunnen bewegen, maar ze ontdekken ook hun geslachtsorganen. Dat doen ze door te voelen en te ervaren. Op een gegeven moment zal je baby dus (bij toeval) zijn geslachtsdeel aanraken. Haal dan het handje niet meteen weg, maar laat dit toe. Zo ontdekt je baby zijn lichaam en leert hij dat hij baas is over zijn eigen lichaam. 

Seksuele voorlichting aan peuters (2-4)

Peuters beginnen te ontdekken dat er jongetjes en meisjes zijn. Ze zijn ook erg nieuwsgierig naar de verschillen. Zo zullen jongetjes regelmatig aan anderen vragen of zij ook een piemel hebben. Daarnaast kunnen peuters ontdekken dat het aanraken van hun geslachtsdeel een prettig gevoel kan geven en dat een piemel hard kan worden bij aanraking. Schrik hier niet van en verbied dit ook niet. Het is heel normaal gedrag. Je kunt je peuter wel leren dat dit iets is wat je alleen doet op je kamer of als er geen anderen in de buurt zijn. 

Seksuele voorlichting aan kleuters (4-6)

Kleuters zijn iets meer aan hun eigen lichaam gewend en zijn nóg iets nieuwsgieriger naar de lichamen van anderen. Je ziet kleuters bijvoorbeeld regelmatig doktertje spelen. Verbied ook deze spelletjes niet, maar ga er wel over in gesprek. Leer je kind bijvoorbeeld dat hij niks hoeft te doen wat hij niet wil en zorg dat de kinderen van dezelfde leeftijd zijn, zodat de kinderen gelijkwaardig aan elkaar zijn.  Stelt je kleuter vragen over seksualiteit? Dan betekent dat dat hij toe is aan informatie. Beantwoord de vragen vooral eerlijk, maar wel op een kindvriendelijke manier. Zo kun je het bijvoorbeeld hebben over bloot knuffelen.


Seksuele voorlichting aan basisschoolkinderen (6-12)

Basisschoolkinderen ontwikkelen vaak weer wat meer schaamte. Respecteer dit vooral. Laat je kind alleen douchen of aankleden als hij dat wil. Doe niet geheimzinnig over seksualiteit en praat er normaal en regelmatig over. Zo leert je kind dat het normaal is en dat hij met vragen altijd bij jou terecht kan. Dat is vooral erg prettig aan het eind van de basisschool als je kind lichamelijke veranderingen gaat merken zoals borstvorming, de eerste menstruatie, schaamhaar, de eerste zaadlozing of okselhaar. 

Breng je kind bij dat seks gaat over liefde en dat seks altijd fijn moet zijn. Als je het zelf moeilijk vind om over seksualiteit te praten met je kind, kun je ook filmpjes laten zien zoals de filmpjes van Dokter Corrie van School TV. 


Hoe pak jij dit aan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon