• Femke van Kilsdonk

Slechte luchtkwaliteit: dit kan je ertegen doen!

Natuurlijk doe je er alles aan om je kind gezond te laten opgroeien. Je houdt het huis schoon, zorgt voor gezond eten en rijd wekelijks heen en weer voor verschillende sporttrainingen. Toch kan je kind desondanks verschillende gezondheidsklachten ervaren zoals een grieperig gevoel, benauwdheid of concentratieproblemen. Bijna niemand weet dat deze klachten veroorzaakt kunnen worden door een onzichtbare factor: het binnenklimaat. Kinderen zijn namelijk veel gevoeliger voor allergenen en kunnen dus eerder last van gezondheidsklachten door vervuilde lucht. Ook brengen onze kinderen tegenwoordig relatief veel tijd binnen door en is hun immuunsysteem nog vrij kwetsbaar. Redenen genoeg dus om te kijken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis!

Luchtkwaliteit in huis

Om erachter te komen hoe het gesteld is met het binnenklimaat van je huis moet je de luchtkwaliteit in huis meten. Dit kan je laten doen door een gespecialiseerd bedrijf zoals Strooming, maar er zijn ook verschillende apparaten die je op kan hangen in je woning. Bedenk wel dat er verschillende stoffen zijn en dus verschillende meetapparaten. Omdat het bijna onmogelijk is om zelf alle potentieel schadelijke stoffen in huis te meten is het meestal het makkelijkst om de luchtkwaliteit in huis te laten meten. Mochten er dan schadelijke concentraties van een bepaalde stof gemeten worden, dan kijkt het bedrijf meteen naar eventuele oorzaken en oplossingen, wel zo makkelijk!

Wat kan je zelf doen?

Het belangrijkste is om je huis goed te ventileren. Een slechte luchtkwaliteit wordt voornamelijk veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid. Bacteriën en virussen gedijen goed in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, evenals micro-organismen zoals huisstofmijten en schimmels. Deze micro-organismen produceren allergenen die astmatische klachten en allergieën kunnen veroorzaken. Open zetten dus die ramen, ook in de winter!

Schone lucht is essentieel voor je kindje om gezond te kunnen opgroeien. Wacht dus niet te lang en ga na of het binnenklimaat in jouw huis niet schadelijk is voor je kleine. Twijfel je over de kwaliteit van de lucht in je huis? Laat dan de luchtkwaliteit eens meten door een gespecialiseerd bedrijf. Ook als je kindje naar een crèche of peuterspeelzaal gaat is het verstandig om eens te informeren naar het ventilatiesysteem. Zo ben je er zeker van dat je kindje, waar hij of zij ook is, onbezorgd kan spelen en slapen.

Weet jij hoe de luchtkwaliteit in jouw huis is? Wordt jouw huis goed geventileerd?

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon