• Femke van Kilsdonk

Sorry zeggen is niet altijd zinvol: wat wel?

Kinderen hebben regelmatig conflicten. Helemaal niet erg, maar ze moeten natuurlijk wel weer opgelost worden. Dit doen we meestal door ons kind 'sorry' te laten zeggen. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Vanaf welke leeftijd kun je dit van je kind verwachten? Is het wel de beste manier? Wat voor effect heeft 'sorry' als je kind er niks van meent? En wat zijn goede alternatieven? 

Waarom moet ons kind sorry zeggen?

Je wilt je kind natuurlijk leren hoe hij het weer goed kan maken of hoe je een conflict kunt oplossen. Je wilt je kind leren om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar gedrag. En met het woord 'sorry' kun je de ander laten weten dat je ergens spijt van hebt. Sorry zeggen is heel zinvol, maar alleen als het een welgemeend excuus is. Je kind dwingen om sorry te zeggen is niet zo nuttig...

Waarom verplicht sorry zeggen onzin is

Vaak hoor je op het schoolplein dat een kind op z'n kop krijgt, omdat zijn 'sorry' ongemeend overkwam. Maar kunnen we een kind dwingen om iets te menen? Nee! Je geeft je kind dan de boodschap mee dat het belangrijker is om je aan de regels te houden dan om naar je gevoel te luisteren. Je leert je kind dat het prima is om oneerlijk te zijn. En zo leert hij z'n verantwoordelijkheid te ontlopen.

Uit onderzoek van John Gottman blijkt dat sorry zeggen terwijl je hier nog niet klaar voor bent, de relatie met de ander niet verbetert, maar zelfs verslechtert. 

Vanaf wanneer sorry zeggen?

Kinderen van een jaar of 2 beginnen al woorden als 'dankjewel' te zeggen. Ze beginnen langzaam meer mee te leven met anderen. Ze kunnen zich echter nog niet inleven in een ander en snappen de betekenis van 'sorry' dus ook niet. Vanaf een jaar of 6 begrijpen kinderen dit wel. Je ziet vaak dan ook dat kinderen het moeilijker vinden om sorry te zeggen, omdat ze dan begrijpen dat ze toegeven dat ze iets verkeerds hebben gedaan. 

Geen sorry? Wat dan wel?

Wat kun je je kind dan wel laten zeggen of laten doen?

 1. In gesprek Ga met z'n allen in gesprek. Vraag wat er gebeurd is. Wijs niet meteen een dader of slachtoffer aan, maar luister naar beide kinderen. Zo leert je kind meteen naar de ander luisteren. Bijvoorbeeld: "Ik zie dat jullie het niet met elkaar eens zijn en boos zijn op elkaar. Wat is er precies gebeurd?"

 2. Gevoelens erkennen Benoem de emoties die je ziet bij beiden. Hierdoor leert je kind wat het effect was van zijn of haar gedrag op de ander. Bijvoorbeeld: "Ik zie dat je boos bent. Zo boos dat je Teun hebt geschopt. En dat deed Teun veel pijn. Hij is er nu helemaal verdrietig van."

 3. Wacht tot de rust is wedergekeerd Als je kind super kwaad is, zal hij echt niet zijn gemeende excuses aanbieden. Geef je kind even de tijd om rustig te worden voordat je de situatie wil oplossen.

 4. Vraag je kind om ideeën Vraag gewoon eens aan de kinderen hoe ze het weer goed kunnen maken. De kans is groot dat ze dan zelf met een goede oplossing komen. Bijvoorbeeld: "Hoe kunnen jullie het weer goed maken?"

 5. Help je kind Lukt het je kind niet helemaal zelf om een oplossing te bedenken? Help je kind dan op weg. Noem bijvoorbeeld een paar opties waar je kind uit kan kiezen. Ze kunnen elkaar een knuffel geven, het kapot gemaakte bouwwerk herstellen, een tekening maken voor de ander of een speelgoedje uitlenen.

Als je kind zelf voorstelt om sorry te zeggen, is dit natuurlijk prima. Maar als je het idee hebt dat je kind nog erg boos is of er niks van meent, maar alleen sorry wilt zeggen om er vanaf te zijn, zeg dan iets in de trant van: "Sorry zeggen is een goede manier om het goed te maken, maar ik wil pas dat je sorry zegt als je het meent. Als je sorry zegt terwijl je het niet meent, gaat niemand zich er beter door voelen."

Hoe leer jij jouw kind conflicten op te lossen? Moet hij of zij altijd sorry zeggen?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon