• Femke van Kilsdonk

Time-in: wat is het en hoe werkt het?

Ik denk dat iedere ouder de time-out wel kent. Als je kind na 1 of 2 waarschuwingen nog steeds niet luistert, zet je hem een paar minuten op een bepaalde plek zoals de trap of een stoeltje om even rustig te worden. De time-in heeft hetzelfde doel, maar werkt heel anders. Bij een time-in neem je geen afstand van je kind, maar neem je je kind juist bij je.


Time-out schadelijk?

De time-out is, naar aanleiding van Supernanny Jo Frost, veel negatief in het nieuws geweest. Sociale uitsluiting of afwijzing veroorzaakt een reactie in de hersenen die lijkt op de reactie van fysieke pijn. Of de time-out gelijkstaat aan sociale uitsluiting of afwijzing en dus deze pijnreactie veroorzaakt, zijn de meningen over verdeeld.


De time-in

De time-in is een strategie waarbij je op moeilijke momenten geen afstand van je kind neemt, maar je kind bij je neemt. Je geeft je kind geen straf, maar juist extra liefde en aandacht. De gedachte hierachter is dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt en dit ook toont. Ook als hij het moeilijk heeft en 'ongewenst' gedrag vertoont. Dat je kind altijd bij je terecht kan. Dat je altijd klaarstaat om je kind te helpen. En dat alle emoties er mogen zijn.


De time-in wakkert de communicatie aan. Door een fijne, veilige situatie te creëeren en samen over het voorval en de oplossing te praten, leer je je kind omgaan met zijn emoties en moeilijke situaties.


De time-in in de praktijk

Het is niet zo dat je kind overal maar mee 'wegkomt' door de time-in toe te passen. Er zijn grenzen en daar moet je kind mee leren omgaan.

Stel dat je kind zijn zin niet krijgt, hierdoor boos wordt en uiteindelijk begint te schreeuwen. Geef dan als ouder niet toe. Nee is nee. Neem je kind eerst bij je en probeer hem te kalmeren. Als je kind weer rustig is, bespreek je samen de situatie. Wat gebeurde er? Waarom kon je kind niet doen/krijgen wat hij wilde? Benoem bij jonge kinderen de emotie die je zag ("Ik zag dat je daar heel boos/verdrietig van werd") en probeer oudere kinderen zelf de emoties te laten benoemen die het voorval bij ze losmaakte. Benoem gerust ook je eigen gevoel. Ga tenslotte samen op zoek naar een oplossing. Is er een fijn alternatief waar iedereen achter staat? En hoe pakken we een soortgelijke situatie de volgende keer aan?


Wacht vooral niet tot de boel ontploft. Voel je irritaties opkomen bij jezelf of je kind? Zoek de verbinding! Knuffel, praat, help. Jullie zijn een team!

Wat vind jij van de time-in? Heb jij hier ervaring mee?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon