• Femke van Kilsdonk

Veilig internetten voor je kind: zo regel je dat

Al vanaf een hele jonge leeftijd maken kinderen gebruiken van internet. Ze kijken filmpjes, ze houden contact met hun vrienden via social media, het helpt ze bij hun huiswerk en ze spelen spelletjes. Helaas brengt het internet ook gevaren met zich mee. Kinderen kunnen geconfronteerd worden met voor hen schokkende beelden, ze kunnen in contact komen met onbekenden met verkeerde bedoelingen of ze kunnen een virus binnenhalen dat veel schade aanricht aan je computer. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. In dit artikel lees je hier meer over.

Anti-virus

Je moet uitkijken voor malware. Malware is simpel gezegd schadelijke software. Voorbeelden van Malware zijn een computervirus, een computerworm, een keylogger, spyware en adware. Malware wordt meestal geactiveerd door te klikken op een besmette link of het openen van een besmet bestand. Om Malware te voorkomen is het goed om een virusscanner te installeren. Als je kinderen hebt, is dit extra belangrijk, omdat het voor hen moeilijker is om in te schatten welke links betrouwbaar zijn en welke niet.

Er zijn goede gratis antivirus-opties beschikbaar. Denk hierbij aan AVG, Bitdefender en Avira. En vergeet je ook de telefoons en tablets niet?

Adblocker

Een andere manier om minder kans te maken op malware is het installeren van een adblocker. Een adblocker blokkeert het weergeven van (malafide) advertenties. Bijkomend voordeel is dat adblockers goed zijn voor je privacy. Ze blokkeren namelijk ook veel tracking cookies en andere technieken die door bedrijven worden gebruikt om jou te volgen op internet.

Praten, praten, praten

Een adblocker en actueel antivirus-programma zijn een must, maar het allerbelangrijkste advies dat je ik je als ouder kan geven is: praten, praten, praten. Wanneer moeten ze jou erbij halen? Wanneer mogen ze een bestand of bijlage wel openen en wanneer niet? Hoe herkennen ze een groomer (digitale kinderlokker)? Wanneer is een link 'gevaarlijk'? Wat moeten ze doen als ze online gepest worden of zien dat er iemand anders online wordt gepest? Wanneer is informatie betrouwbaar? Wanneer mogen ze wel hun adresgegevens invullen en wanneer niet? Wat moeten ze doen als een onbekende met ze wil chatten? Etc. Kruip vooral regelmatig samen achter de computer, ga samen op zoek naar leuke, veilig websites en bespreek de gevaren die je ziet.

Welke voorzorgsmaatregelen tref jij om je kind veilig te laten internetten?

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon