• Femke van Kilsdonk

Video: er liefdevol voor je kind zijn tijdens een driftbui

Iedere peuter heeft wel eens een driftbui. Dat is heel normaal en hoort erbij. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Word je boos? Negeer je je kind? Loop je weg? Leid je je kind af? Doe je je kind na? Ik zou aanraden om eigenlijk niets te doen. Om rustig bij je kind te blijven en te wachten tot je kind uitgeraasd is. In deze video zie je daar een prachtig voorbeeld van. Een aanrader voor iedere ouder met een dreumes, peuter of kleuter.Waarom niets doen?

Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je de situatie op moet lossen. Maar dat hoeft helemaal niet. Daarmee geef je je kind namelijk indirect de boodschap dat hij niet boos, maar alleen maar vrolijk en gezellig mag zijn. De boosheid mag eruit. Het ontladen lucht op. Bovendien geef je je kind zo de gelegenheid om te leren omgaan met emoties.

Waarom erbij blijven?

Door bij je kind te blijven, laat je je kind zien dat je er bent om hem of haar te steunen. Dat zijn emoties er mogen zijn. Dat hij veilig is.

Je laat je echter niet slaan of schoppen en je laat je kind ook geen spullen kapot gooien. Dat houd je letterlijk tegen. Je kunt als je erbij blijft ook voorkomen dat je kind zichzelf bezeert.

Praten en knuffelen

Over het algemeen is het heel goed om het gevoel van je kind te benoemen als hij boos is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik zie dat je boos bent, omdat je geen koekje krijgt". Bij een echte woede-uitbarsting is praten echter zinloos. Het komt helemaal niet binnen en kan een kind zelfs nog bozer maken. Datzelfde geldt voor knuffelen.

Als je kind helemaal is uitgeraasd, kun je wel samen in gesprek gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat hem/haar zo dwarszat of uitleggen waarom iets niet kon/mocht.

In het openbaar

Krijgt je kind midden op straat of midden in de supermarkt een driftbui? Dan kun je je kind naar een plek toe brengen waar het wel veilig en oké is om uit te razen.

Hoe ga jij om met een driftbui van je kind?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon