• Femke van Kilsdonk

Vloeken en schelden

Leerlingen op de basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. Ze schelden vooral met dikzak, relnicht, homo, heks en kutkind. Kinderen beginnen met pesten d.m.v. deze woorden in groep 3 en in groep 8 wordt het pesten harder. Waarom doen kinderen dit? En wat kun je hier als ouder aan doen?

Waarom gaan kinderen vloeken en schelden?

1. Kinderen kopiëren gedrag

Allereerst moet een kind natuurlijk scheldwoorden horen om ze te kunnen gebruiken. Deze woorden hoeft je kind niet van jou als ouder te horen, maar dit kan ook op school, van broers/zussen, op tv of op straat. Kinderen gaan dus ook vaker scheldwoorden gebruiken zodra hun wereldje vergroot. Bijvoorbeeld als ze naar school gaan. Kinderen kopiëren nou eenmaal gedrag en daar hoort ook minder gewenst gedrag bij. 

2. Het is een spelletje

Daarnaast is het voor kinderen een beetje een spelletje. Ze zien dat de omgeving niet zo positief reageert op scheldwoorden en dit toch uitproberen en ontdekken waar de grenzen liggen, is een interessant spel voor ze. 

3. Ontlading

Tenslotte gebruiken (vooral oudere) kinderen vloeken en schelden als ontlading. Een kind heeft verdriet, angst, pijn, frustratie of boosheid en uit dit door te vloeken en te schelden. 

Hoe voorkom je vloeken en schelden?

Het opzoeken van de grenzen is een normale en belangrijke fase in de ontwikkeling, maar het gebruiken van scheldwoorden is dit zeker niet. Je kunt vloeken en schelden bijna niet voorkomen, maar je kunt het wel binnen de perken houden. Hieronder vind je 7 tips:

1. Leg uit wat de woorden betekenen

Veel kinderen, vooral jonge kinderen, weten helemaal niet wat ze eigenlijk zeggen. Leg het dus uit.

2. Ga in gesprek

Vraagt waarom je kind dit zegt, waar je kind dit woord gehoord heeft en waarom jij er niet zo blij mee bent. 

3. Probeer het te negeren

Door te lachen wordt het een erg leuk spelletje, maar ook boos worden kan je kind stimuleren om het vaker te proberen. Als er geen reactie op komt, is het ineens niet zo interessant meer.

4. Gebruik humor

Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie de meeste vieze woorden kan bedenken. Natuurlijk moet het na dat spelletje dan afgelopen zijn. 

5. Duidelijke afspraken 

Wanneer mag het kind de scheldwoorden wel gebruiken (bijvoorbeeld als hij alleen is, in een boekje, gedurende een kwartiertje)? En wanneer mag je kind de woorden niet gebruiken? Als je kind het dan toch doet, kan er natuurlijk een consequentie volgen zoals een muntje in de 'vieze woorden pot'.

6. Bied een alternatief

Is het schelden een gewoonte geworden en worden scheldwoorden als stopwoord gebruikt? Leer je kind dan een alternatief. Zoals 'chips' in plaats van 'shit'. 

7. Geef het goede voorbeeld!

En tot slot een inkoppertje: geef het goede voorbeeld. Want wat een kind niet hoort, kan hij ook niet nazeggen. 

Gebruikt jouw kind scheldwoorden? Wat doe jij dan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon