• Femke van Kilsdonk

Waarom het goed is als je kind zich af en toe verveelt

Veel ouders hebben het gevoel dat ze hun kind de hele dag moeten vermaken. Maar dat hoeft absoluut niet. Je kind kan zichzelf ook prima (leren) vermaken. En hij mag zich ook af en toe vervelen. Dat is zelfs super goed! In dit artikel lees je waar vervelen allemaal goed voor is.

Modern probleem

Het is niet zo gek dat kinderen niet meer 'goed zijn in zich vervelen. We worden in het dagelijks leven namelijk overladen met prikkels. Waar het vroeger heel normaal was om uren naar buiten te kijken als je met de auto op vakantie ging, kijken kinderen nu films, spelen ze spelletjes of houden ze contact met hun vriendjes en vriendinnetjes via Social Media. Waarschijnlijk pak jij zelf ook al snel je telefoon uit je broekzak als je 10 minuten op de trein moet wachten.

Dat kinderen vervelen moeilijk en ongemakkelijk vinden is dus niet zo gek. Dat betekent echter niet dat het ook niet goed voor ze is. Vervelen heeft veel voordelen waarvan je er in dit artikel 3 vindt.

1. Goed voor de creativiteit

De hersenen zijn bijna constant aan het werk. Als er even niets te zien, ruiken, horen en voelen valt en als de hersenen even niet hoeven te denken, gaan ze over op de automatische piloot. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen en ideeën. Voor fantasie en creativiteit.

2. Goed voor de concentratie

Als je je verveelt, krijgen je hersens even rust. Je brein kan dan even opladen en herstellen. Dit zorgt ervoor dat je je op andere momenten, als het nodig is, weer beter kunt concentreren. Je kunt je concentratie vergelijken met een spier. Die hebben af en toe rust nodig om daarna weer goed te kunnen presteren.

3. Goed voor de zelfredzaamheid

Verveling hoort een beetje bij het leven. Je kind zal zich als volwassene ook echt nog wel eens vervelen. Het is dus belangrijk dat je kind zelf leert om met verveling om te gaan. En dat gebeurt niet als jij als ouder ieder moment van de dag voor je kind invult.

De conclusie lijkt me duidelijk: laat je kind af en toe gewoon rondhangen en lanterfanten. Uiteindelijk komt je kind ongetwijfeld zelf met een oplossing. Laat je verrassen!

Verveelt jouw kind zich wel eens? Wat doe jij dan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon