• Femke van Kilsdonk

Waarom ik 'Samen spelen, samen delen' onzin vind

Overal waar kinderen spelen hoor je wel een keertje 'Samen spelen, samen delen!'

Bijvoorbeeld als een kind bezig is met het bouwen van een prachtig kasteel en er vervolgens een drukke, lompe peuter zijn blokjes weg komt kapen. Of als een peuter door een verrekijker zit te kijken, zijn broertje deze uit zijn handen trekt omdat hij ook even wilt kijken (en het liefst NU) en ze hier ruzie om krijgen. Ik vind de zin 'Samen spelen, samen delen' onzinnig. Oneerlijk vaak. En vooral een makkelijk lapmiddeltje van ouders of opvoeders om een ruzie te sussen. In deze blogpost vertel ik je precies waarom ik dit vind en vertel ik ook wat je dan wél zou kunnen zeggen.

De ontwikkeling van kinderen

Om goed uit te kunnen leggen waarom ik 'Samen spelen, samen delen' een onzinnig zinnetje vind, leg ik graag eerst wat uit over de ontwikkeling van jonge kinderen.

Een dreumes kan nog maar moeilijk op zijn beurt wachten. Dreumesen willen helemaal geen speelgoed delen en gunnen een ander ook nog niks tot weinig. Niet omdat het gemene wezentjes zijn, maar simpelweg omdat ze zich nog niet kunnen verplaatsen in anderen. Ze pakken speelgoed af, omdat ze het willen hebben. En delen is nog echt veel te moeilijk.

Peuters beginnen al een heel klein beetje empathie te ontwikkelen, maar dit is nog heel beperkt. Ze plaatsen zichzelf nog in het middelpunt. Ze pakken net als dreumesen speelgoed af, omdat ze het willen hebben en hun behoefte nog niet uit kunnen stellen. Ook voor peuters is delen nog te moeilijk.

Kleuters beginnen een beetje te begrijpen dan andere mensen dingen anders kunnen voelen en ervaren. Zij pakken voornamelijk speelgoed af om te zien hoe het andere kind hier op reageert. Ze voeren hiermee eigenlijk een sociaal experimentje uit.

Speelgoed afpakken is dus normaal. Het hoort bij de ontwikkeling van kinderen. En delen is voor jonge kinderen vaak nog veel te moeilijk. Ze zien speelgoed als 'van mij' en kunnen hun behoeften nog niet uitstellen.

Echt samen spelen begint ook pas rond de kleuterleeftijd. Daarvoor spelen kinderen meer naast elkaar dan met elkaar.

Speelgoed delen?

Voedsel kun je heel goed delen. Als je jouw kind een handje snoepjes geeft met de boodschap om dit te delen, kan dat prima. Maar een pop, boek, schommel of een puzzeltje delen, wordt een stuk lastiger. Kinderen zouden hier bijvoorbeeld om en om mee kunnen spelen, maar eigenlijk kunnen ze hun spel dan niet meer voortzetten. Mijn eerste tip is dus om eerst even na te gaan of 'delen' wel een goed idee is in deze situatie. Valt er wel iets te delen? Of vraag je eigenlijk van je kind om zijn speelgoed af te staan en een andere activiteit te bedenken? Jij zou het ook niet leuk vinden als iemand je boek wegkaapt, omdat hij het zelf zo graag wilt lezen en je het niet terug mag kapen, omdat je het boek moet delen, toch?

Delen moet je nooit dwingen

Vanaf de kleuterleeftijd zijn kinderen dus in staat om te delen (al is dit dan nog steeds super moeilijk!). Dat betekent echter niet dat je dit af moet dwingen. Dwang zorgt voor verzet. Als jij je kind regelmatig dwingt om speelgoed te 'delen', heeft dit waarschijnlijk tot gevolg dat je kind meer zijn eigen spullen in de gaten gaat houden, omdat hij dit misschien straks wel af moet staan aan een ander kind. Ook geef je je kind een verkeerde boodschap: dat zijn behoefte (het houden van het speelgoed) ondergeschikt is aan de behoefte van het andere kind.

Doe een stapje terug

Ziet je dat kinderen speelgoed van elkaar afpakken? Doe dan eerst eens een stapje terug. Kijk eens of de kinderen het probleem zelf op kunnen lossen. Misschien besluiten ze zelf wel om allebei met de helft van de Duplo te spelen of om en om met de pop te spelen. Of misschien zoekt de 'afpakker' toch wat anders om mee te spelen. Van zulke situaties leren kinderen heel veel.

Betere regel

Wat mij betreft is het ook heel belangrijk om een kind al op jonge leeftijd te leren dat sommige dingen van iemand anders zijn. En dat je niet altijd kunt krijgen wat je wilt. Je zou bijvoorbeeld als 'regel' op kunnen stellen dat degene die een speeltje heeft hier zo lang mee mag spelen als hij wil. En wil je graag spelen met het speeltje dat iemand anders heeft? Dan kun je dat vragen. Soms zal je geluk hebben en soms pech...

Ruzies helpen oplossen

En breekt toch de hel los omdat de kinderen speelgoed van elkaar afpakken? Denk dan eens aan het TOP model: Troosten, Ontdekken wat iedereen wil, Plannetje maken. Werkt vaak heel goed!

Hoe denk jij over 'samen spelen, samen delen'? En wat zijn bij jullie thuis de regels rondom speelgoed afpakken?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon